Harriet Nauer: ”Texterna har alltid varit det centrala i min musik”

Foto: Tobias Hilmersson Rydén

Att Harriet Nauer snart kommer att tillhöra Nordens toppskikt vad gäller singer/songwriters är jag alldeles säker på. Med en sångton som påminner om Anna Ternheim och Ane Brun och en låtskrivartalang fostrad av giganter som Bruce Springsteen och Johnny Cash har hon nämligen alla förutsättningar för detta. Idag släpps nya EP:n Human.

– Mina tidigaste minnen av att jag sjunger är när jag åker bil som liten och sjunger låtar om det jag ser. Texterna har alltid varit det centrala i min musik och att jag hade en sångröst var något som jag upptäckte långt senare, säger Harriet och berättar om idolerna:

– Johnny Cash och Bruce Springsteen har alltid inspirerat mig. Cash med sin humor, men också sitt sökande och sin mystik om det himmelska och det jordiska, och Springsteen som lyckas få in både vardag och passionerad längtan i sina texter. Ofta är det just deras berättelser som står i centrum för deras musik. 

Mina tidigaste minnen av att jag sjunger är när jag åker bil som liten och sjunger låtar om det jag ser”

Kan du berätta lite kort om nya EP:n?

– Det började i en lägenhet i Trollhättan där jag spelade in låten ”On Fire” med Hans Rohdin. Vi flyttade senare in i Music A Matics mysiga lokaler på Tredje Långgatan i Göteborg. Här tillbringade vi många timmar för att hitta de ljud som jag hade i mitt huvud och vi har haft både trummisar och kontrabasister med på EP:n för att hitta dessa.

– ”On Fire” är en hommage till Bruce Springsteens ”Dancing in the Dark” och ”I’m on Fire” där vardagen möter passionen. ”Demon” är inspirerad av Draculas krafter och vampyrens rädsla för soluppgången.

Hur känns det inför släppet?

– Låtarna på EP:n har funnits med mig länge och det känns både sårbart och efterlängtat att släppa ifrån sig dem. Men det är också en kittlande känsla att låta dem leva sina egna liv hos de som lyssnar. 

Foto: Tobias Hilmersson Rydén

Du släppte en EP redan 2014, hur tycker du att du har utvecklats musikaliskt sen den släpptes?  

– Berättelserna finns kvar. ”The Island” från 2014 handlar egentligen om händelserna på Utöya där jag skriver om djävulen i mänsklig skepnad. Samtidigt är ”Lay Your Body Down” och ”Hail on Us” från samma EP berättelser om längtan och naiv kärlek. EP:n är på ett sätt privat, naken och ärlig. Jag var nykläckt i mitt gitarrspelande och låtskrivande. 

”Eftersom jag är självlärd blir det med hjälp av metaforer som jag förklarar min musik”

– Sedan 2014 har en ambiens smugit sig in i musiken. Den är mer storslagen, rytmisk och romantisk i sin ljudbild. Jag vet inte hur många gånger min producent fått höra att det ska låta som ”att man har en stor sjö framför sig, stilla och omgiven av skog.” Eftersom jag är självlärd blir det med hjälp av metaforer som jag förklarar min musik.  Samtidigt har några av låtarna fått behålla det enkla, där berättandet får det största utrymmet.  

Det är ju är lite begränsat just nu, men kan man se dig live någonstans inom det närmsta?

– Jag hoppas det! Nu vill jag ut och träffa de som lyssnar eller vill höra mer. Musiken har redan tagit mig till många fina och häftiga platser och det kommer den fortsätta att göra. Många planer har blivit ändrade 2020 men framöver bär det av till Frankrike och förhoppningsvis till de norska fjordarna. Det går alltid att följa mig på sociala medier för uppdateringar!

Lyssna på Human nedan: