VIDEOPREMIÄR: Climate X-Press – ”Man ska inte skräpa ner uti naturen (Edvard Persson Remix)”

Press

Den uppdaterade tolkningen av ”Man ska inte skräpa ner uti naturen” är sista Climate X-Press-singeln från ep:n Svenska Klimathits Vol. 1 (en tolkning av Edvard Persson).

Nedanstående video är en Gursky-inspirerad resa genom episka vyer där människan tagit sig friheter i naturen att exploatera och skräpa ner. Premiär på HYMN i detta nu!

Göteborgsbaserade klimatkamp/pop-projektet Climate X-Press tar sig an en mörkare, dansant och elektronisk ljudvärld och hoppas att inspirera till eftertänksamhet kring klimatomställningen och människans villkor i relation till naturen som vi så länge tagit för given och utnyttjat för kortsiktiga egenintressen.

”Camping, det är en sport, utav bekvämaste sort

Den har helt gått in i tidens anda

Liksom Bellman en gång, vi i saga i sång

Med naturens skön att oss beblanda

När vi tror vi är dess medelpunkt

Uti i skogen suckar det så tungt”

”Man ska inte skräpa ner uti naturen” framfördes av Edvard Persson 1939 med musik av Sven Hellin och text av Karl Ewert Christensson. En käck pilsner-visa i gladlynt anda om den nya folksporten; camping med fräcka hälsningar till ”hillbyggmästarnas” megalomana byggen som skrämmer djuren och professor Almqvist som på 30-talet förespråkade ”nakenkultur”  med hygieniska, medicinska och moralfilosofiska argument. Denna våg gavs namnet Naturism och stod för en fri kroppskultur. 

Edvard ger sig även på politiken som han anser skräpar ner det naturliga tillståndet och bara skapar oreda.

 ”Uti världen gör man folken inga tjänster, med att ha en alltför krigisk diktatur. 

Tänk att skjuta folk till höger och till vänster. Varför ska man skräpa ner i vår natur?

Climate X-Press är redan på gång med uppföljande album till debuten #HOPE2030 som heter Get Onboard The Climate X-press – ett album med duetter med artister och släpps lagom till jul. 

Lyssna på klimatpop med Climate X-Press här.