Hallå där… Sophia Ersson – aktuell med soundtracket till Kalifat!

Foto: Robert Eldrim, Medljus

Sophia Ersson började sin musikaliska bana som popartist men under de senaste åren har hon utvecklats till en av Sveriges mest erkända kompositörer inom filmmusik, något som bland annat lett till en Guldbaggenominering. Nu är Sophia aktuell med musiken till SVT-succén Kalifat och idag är det dags för digitalt släpp.

Du har gått från att vara popartist till att skriva musik till andra medier – hur gick egentligen den övergången till om du ska beskriva det i korta drag?

– Jag märkte att mina spelningar som artist blev mer och mer visuella i sitt uttryck och att varje gång jag spelade så gjorde jag om musiken för tillfället. Låtarna tog större och större kliv från popformatet och jag fann mig mer i ett musikuniversum. Jag som artist backade mer och mer bakom musiken och jag hittade min plats där och har sen dess stannat kvar och utvecklats där.

”Vi ville mycket och hade rätt kemi och bra diskussioner både rent politiskt och kreativt”

Skulle du kunna säga något om arbetsprocessen när du skrev musiken till just Kalifat?

– Historien Kalifat var i sig djupt inspirerande redan på manusstadiet. Tycker den är oerhört viktig att berätta. Man är väldigt många i ett så stort drama som Kalifat var. Skådisarna var lysande liksom hela teamet. Vi ville alla våga lite till och göra något speciellt och det gjorde vi. Detta tack vare en modig producent i Tomas, en modig regissör i Goran och en stark music supervisor i Macke. De skapade utrymme för mig att pusha det hela ytterligare från mitt håll. Det var en stark upplevelse överlag kring hela processen. Vi ville mycket och hade rätt kemi och bra diskussioner både rent politiskt och kreativt.

Foto: Robert Eldrim, Medljus

Har du någon dröm-samarbetspartner inom film/tv som du skulle vilja jobba med?

– Nej, det har jag faktiskt inte. För mig handlar det mer om hur jag kan bidra och utvecklas i ett projekt. Musik har alltid varit väldigt viktigt för mig. Om jag jobbar med något jag inte tycker är bra eller känner lust för så kommer det inte bli konstruktivt. Jag har bara jobbat med väldigt starka projekt som jag brunnit för, och min dröm är snarare att få fortsätta att jobba med flera modiga producenter och regissörer. 

”Det är kul med scoremusik, men det kräver lite extra av lyssnaren”

Hur känns det inför fredagens digitala släpp? Vem borde lyssna?

– Det känns jättebra. Jag tycker alla som blir nyfikna på musiken ska lyssna. Det är kul med scoremusik, men det kräver lite extra av lyssnaren.

Vad händer annars framöver?

– Just nu jobbar jag med Josephine Bornebusch och hennes superfina film Orca som har biopremiär i oktober. Jag kommer förhoppningsvis resa med filmen The Average Color of the Universe som hade premiär tidigare i år i Sverige men som ska ut i världen på festivaler som den antagits till. Sedan blir det ett SVT-drama och en Viaplay-serie med mera.

Lyssna på soundtracket till Kalifat nedan: