OBERHEIM!: ”Alla får göra sin grej”

Foto: Kristoffer Nilsson

Det känns inte alls som länge sedan. Jag tror att det var i början av sommaren jag hörde talas om OBERHEIM! första gången. Nu tänker jag inte på den klassiska trummaskinen utan på det väldigt nya bandet i Göteborg med samma namn.

Den strålande debutsingeln ”Last Cut” släpptes i slutet av maj och det var oklart för mig vilka musiker som dolde sig bakom denna briljanta låt. Jag uppfattade inte heller bandnamnet helt från början utan hörde ”überheim”.

Men det mesta klarnar efter ett tag och jag fick klart för mig att bandnamnet var OBERHEIM! och att låten släpptes av Spacebucks Recordings som, åtminstone tidigare, varit hårt knutet till det fina bandet Dirty Burger. Ett plus ett blir oftast två och efter ett tag förstod jag att bandet delvis bestod av en trio med Niklas Gunnarsson, Sebastian Jannesson (båda bl a kända från Dirty Burger) och Pontus Westman (Lady Banana mm).

I juli släpptes uppföljaren ”Something New” som låter precis lika bra som ”Last Cut” och jag kände att jag var tvungen att ta reda på mer om detta band så jag pratade med Pontus Westman och vi bestämde en tid för att räta ut mina frågetecken.

Det är en ganska blåsig dag i Göteborg. Vinden viner runt Drottningtorget och Norra hamngatan medan regnskurarna avlöser varandra. Det kändes faktiskt mer som en dag i början av oktober än om en julidag.

Jag möter fyra musiker runt ett bord i centrala Göteborg och utöver de tre nämnda sitter Petrus Fredestad (Exorcist Gbg, Les Big Byrd mm) på den fjärde stolen.

Hur föddes OBERHEIM!?

– Det var egentligen ren slump. Det var förra sommaren. Vi var lite rastlösa under semestern och bestämde oss för att spela lite. Jag programmerade ett beat i min trummaskin och efter ett tag skapades låten ”Something New”, minns Sebastian. Vi gjorde två gig under namnet Tight Salami, på Truckens nyårsfest och Fyrens Ölkafés invigningsfest i januari, innan vi bytte namn. Idén till namnet OBERHEIM! kom från Petrus.

”Utgångspunkten var att repa fram en grund som vi kunde utveckla i studion”

Fröet till bandet var en trio med Pontus Westman på sång, Niklas på gitarr och Sebastian på bas. Därefter kom Petrus med keys och Oberheim (trummaskinen alltså) samt Pontus Torstensson – bland annat känd från Exorcist Gbg och Tentakel – på trummor.

Er debutsingel ”Last Cut” slog ner som en bomb hos mig. Berätta lite om den.

– Utgångspunkten var att repa fram en grund som vi kunde utveckla i studion, svarar Niklas spontant. Vi spelade in ”Last Cut” tillsammans med två andra låtar i februari. Vi var ganska förberedda efter de två gigen och vi visste vad vi skulle göra i studion.

”Last Cut” har fått en väldigt fin video, tycker jag. Jag är ofta ute och går i skogen, men kanske inte i en så färgrik skog. Berätta lite om videon!

– Pontus Westman har gjort videon. Jag gick runt med kameran nära marken bland träden. Videon är inspelad i Slottsskogen i Göteborg, berättar Pontus. Den gjordes i mars.

Videon avslutas med en scen vid en gunga. Vem gungar?

– Det där är mer slump. Han brukar stå i min bokhylla och fick följa med för att han kanske kunde ställas ut någonstans i naturen. Det blev gungan, skrattar Pontus.

Uppföljaren ”Something New” släpptes i slutet av juni, berätta lite om den.

– Det var den allra första låt vi gjorde, säger Sebastian. Jag programmerade min trummaskin och la en basgång och sedan färgade de andra låten. Vi spelade även in ”Something New” i februari.

Pontus småler och minns att han arbetade med orden ”Black Bamboo” innan texten var skriven.

Det är en härlig stämning runt bordet och historierna avlöser varandra. Petrus berättar att han lärde känna Pontus W då han behövde låna en gong gong till ett gig med Uran Gbg. Pontus kunde fixa det och på den vägen är det. Man hjälps åt och det bygger inte bara fina vänskapsband utan även en fin plattform för skapande av musiken. Det är helt uppenbart att de fyra rutinerade musikerna trivs tillsammans och är väldigt nöjda med vad de har skapat hittills.

Ni har spelat in i Studio KATAKOMB. Hur gick inspelningarna till?

– Vår grund är att spela in live, svarar Niklas spontant. Därefter gör vi pålägg, men det mesta sätter vi live direkt.

Petrus nämner att trummaskinen Oberheim programmeras och därefter lägger Pontus Torstensson riktiga trummor på det. Det blir en mäktig rytmsektion tillsammans med Sebastians bas medan han, Pontus W och Niklas ”färglägger”.

– Tillsammans lyfter alla och levererar till 100% och vi skapar utrymme så att alla får göra sin grej. Vi har ingen ”kapellmästare”, alla tar ansvar.

Det är definitivt en allmän uppfattning runt bordet.

Foto: Kristoffer Nilsson

Vi pratar lite om att det ofta är lätt att beskriva nya band genom band i historien vilket, på gott och ont, kan ge en lättare eller tyngre ryggsäck. Petrus beskriver OBERHEIM! genom att kalla det ”RocknRoll på ett nytt sätt!. Jag tycker att den beskrivningen är klockren. Det är flera genrer som kopplas ihop och ger ett magiskt sound och driv i låtarna.

”För två veckor sedan spelade vi in tre nya låtar”

Vad händer framöver?

– För två veckor sedan spelade vi in tre nya låtar. Vi bokade tre dagar i studio, men det var först den tredje dagen vi spelade in på allvar och då satte vi alla låtarna. Det blev jättebra. Vi hoppas att det mynnar ut i en fullängdare på vinyl på sikt och vi har inlett ett samarbete med Ulf Andersson (Klubb Undergrunden mm, min anm.). Sedan vet vi inte vad som händer med livescenen framöver, men förändras restriktionerna kommer vi nog spela live snart igen.

– Håll ögonen öppna, man vet aldrig vad som händer, avslutar Niklas.

Fotnot: Amerikanen Tom Oberheim byggde den analoga ”Syntheseizer Expander Module” (kanske mer känd som SEM) i mitten av 1970-talet och hans syntar och trummaskiner har använts av många inom musikvärlden, bland annat ZZ Top och Prince.