Bror Gunnar Janssons lilla trädgårdsturné bör inte missas


Sommarvädret i Göteborg har varierat en hel del under juli, alltifrån kvällar med långa solnedgångar till ösregn med rikligt inslag av åska. Denna söndagskväll var varm på många sätt. Utanför Domkyrkan kvittrade gråsparvarna och fiskmåsarnas härliga skrik hördes från skyn. Jag gick utmed Kyrkogatan, på väg till Unity Jazz, där en spelning med 40 personer i publiken var annonserad. 

På den vackra innergården var bord utställda med bra avstånd och jag fick en plats på en bänk allra längst fram under ett träd. Det var perfekt. På scenen låg en matta och på den var stod instrumenten, riggade för en enmansorkerster. Det var så klart slutsålt sedan länge.

Bror Gunnar Jansson sticker ut i dagens musikklimat på ett mycket positivt sätt. Rötterna hämtas från bluesens Nordamerika och Bror Gunnar Jansson gör musiken relevant även för lyssnare under 2020-talet.  

Jag har lyssnat en hel del på blues genom åren. Jag älskar Robert Johnsons inspelningar från 1930-talet och mycket av det som skapades decennierna därefter. Under min livstid är det främst Stevie Ray Vaughan och Robert Cray som gjort avtryck på mig, åtminstone på de större scenerna, och en annan favorit är dansken Tim Lothar.

Konserten inleddes med ”Body in a Bag” vid åttatiden och det var fortfarande en varm och härlig sommarkväll. Det fortsatte med snygga ”The Church Bell’s Tone” och det lät strålande.

Eftersom husfasaderna reser sig höga och ramar in innergården i en rektangel trodde jag att ljudet skulle studsa en hel del, men med en perfekt känsla för volym så undveks det på bästa sätt. 

Vi bjöds på drygt en timmes god musik av en väldigt skicklig artist. Bror Gunnar Jansson trollband oss i publiken med sina låtar och bland höjdpunkterna var det främst ”The Ukulele Blues” och härligt riviga ”Moan Snake Moan Part III, the Bear Snake” i slutet som stack ut.

Det applåderades ordentligt och det blev så klart extranummer som inleddes med en fin version av Junior Parkers ”Mystery Train” och spelningen avslutades definitivt med ”While I Fight the Tears”. Passande nog föll några enkla regndroppar och träffade mig på kinden samtidigt som musiken tystnade.   

Denna spelning ingick i det Bror Gunnar Jansson valt att kalla Den lilla trädgårdsturnén och den rullar vidare med stopp vid bland annat Carlas Café på Öland, småländska Lindshammar och fina Tyrolen i skånska Blädinge den 9 augusti. Det bör du inte missa om du är i närheten och jag hoppas att det blir flera konserter på denna härliga innergård framöver.