Allo Suns vill sprida glädje

Foto: Dessie Andersson

När Jesper Johannesson (rytmgitarr/sång) flyttade tillbaka till Sverige, efter ett år i London, ville han starta ett band. Han hade en vision om att dra ihop ett gäng som fokuserade på melodiska gitarrslingor och målande synth-landskap. Resultatet är Malmöbaserade Allo Suns som idag släpper singeln ”Someday”.

Jesper berättar:

– Trots att jag knappt kände någon så skrev jag en annons på sociala medier och musikforum på nätet. Philip (leadgitarr) – som var den första att svara – och jag hade tydligen haft mejlkontakt året tidigare, men då för ett annat band. Vi klickade på något underligt vis när vi möttes första gången, trots att vi är väldigt olika.

”Enkelt förklarat så betyder det ungefär två saker som är identiska med varandra”

Jag är lite nyfiken på vad ert namn Allo Suns betyder.

– Från början hette vi någonting helt annat. Vi är glada att vi ändrade det. Många misstar “Allo Suns” för ”Hello Suns”, men enkelt förklarat så betyder det ungefär två saker som är identiska med varandra. En tvåsamhet. Två solar i symbios.

Foto: Dessie Andersson

Er pressrelease nämner att ni ser dagens singelsläpp som en nystart – på vilket sätt?

– Det är alltid en utmaning när människor som inte känner varandra startar ett band tillsammans. Vi är så olika varandra, fast på ett bra sätt. Och det tar tid att lära känna någon på djupet. Men det känns som något blomstrat inom bandet och vi tror att detta bara är början på så många vis.

– Dessutom befinner sig världen fortfarande i en pandemi – någonting som haft konsekvenser inte minst för kulturen. Med nystart menar vi det friska och poppiga sound ”Someday” har. Mitt i pandemin tror vi på att sprida glädje – musik har ju en fantastisk kraft att föra människor samman. Genom ”Someday” hoppas vi därför att vi kan bidra med framtidstro och hopp mitt i allt tråkigt, för oss som band – men också för alla som lyssnar.

Finns det inga nackdelar med att släppa en singel mitt i en rådande pandemi då?

”Folk vill mer än någonsin ha något att se fram emot, särskilt denna sommaren”

– Nej, vi tror som sagt att det snarare är tvärtom. På grund av effekten av en pandemi; hur det slagit mot kulturen och på vilket sätt vi tvingas leva, så tror vi att det är positivt att släppa någonting nu. Folk vill mer än någonsin ha något att se fram emot, särskilt denna sommaren när alla festivaler och evenemang tyvärr är inställda.

Kan du säga något om ”Someday” – vad den handlar om?

– ”Someday” är en låt om frustration, evig väntan och att våga bryta sig loss. Det är så lätt att vara sin egen värsta fiende. Detta är en låt om att våga älska sig själv för att kunna älska någon annan.

Foto: Dessie Andersson

Har ni några gemensamma musikaliska referenser och influenser som ni vill nämna?

”Vi influeras så otroligt mycket av varandra och den vänskapen vi har idag”

Fleetwood Mac är en gemensam referens, ett band som vi alla lyssnar på. Annars kommer vi från väldigt olika genrer allihopa. Jag och Johan har dock samma musikaliska bakgrund. Där finns det väldig mycket 90-tal och indie att hämta. Något som ligger varmt om hjärtat och som alltid har kommit fram i vårt uttryck. Alvvays, Slowdive, DIIV, men också svenska ViVii och Forest – som släppte en LP och försvann. Fantastiskt band, kolla upp!

– Sen är Alva mer teatralisk och har mycket jazz i sig, vilket hörs i hennes sång. Vi influeras även så otroligt mycket av varandra och den vänskapen vi har idag.

Vad händer för Allo Suns framöver?

– Vi ska ha sommarlov. Njuta av värmen, grönskan och att folk är i rörelse. Dricka öl och bada. Umgås. Till hösten har vi något annat spännande att berätta!

Det ser vi fram emot.

Lyssna på ”Someday” nedan: