Phoebe Bridgers: “Jag har insett att jag är en singer-songwriter”

Foto: Frank Ockenfels

Phoebe Bridgers är aktuell med sitt andra soloalbum Punisher. HYMNs Otto Johansson fick en pratstund med henne om inspelningsprocessen och om det som händer i världen just nu.

Phoebe Bridgers har suttit i karantän i tre månader i sitt hem i Los Angeles när jag når henne en vecka innan hennes andra soloalbum Punisher släpps till allmänheten.

– Det känns som att jag lever i en science fiction-film, det känns hemskt. Det som får det att kännas bättre är att alla går igenom samma sak, eller alla släpper inte ett album men det påverkar samtidigt alla.

På det nya albumet är den folkiga känslan från 2017:s Stranger in the Alps så gott som bortblåst och får i stället ge plats för en större, skevare ljudbild.

– När jag släppte första albumet visste jag ännu inte riktigt om det var en folkartist jag var. Nu har jag insett att jag är en singer-songwriter, även om jag hatar uttrycket.

Foto: Olof Grind

Under de tre år som gått sedan debuten har Phoebe Bridgers dock varit en del av två andra hyllade projekt. Indiesupergruppen boygenius med Lucy Dacus och Julien Baker kombinerade tre av de främsta i sin generation och med Better Oblivion Community Center förenades hon med Conor Oberst.

– Samtliga från mina andra band är på något sätt med på albumet. Att samarbeta med andra artister har gett mig mitt livs viktigaste insikter: du behöver inte göra allt själv.

Conor Oberst är med på flera av låtarna som producent, hur funkar ert samarbete?

– Han är den bästa redigeraren. Jag visar honom något och han kommer med förslag som alltid gör sångerna bättre.


”Samtliga från mina andra band är på något sätt med på albumet”

– Han sa att jag måste ha med något om “resting bitch face” och jag lade till raden om “not being angry, it’s just my face”. Han sade till mig “du pratar alltid om snubben vid Dodgers stadium” och jag lade till det.

Du har jobbat en del med den svenska fotografen Olof Grind, hur har det kommit sig?

– Han är den bästa! Han är bra vän med min kompis Emily Bannon och när vi träffades blev jag liksom kär i honom, vi körde ut i öknen och han fotade mig.

– Han gör dessutom otroligt vacker musik som Luminous Kid och jag vill bara berätta för alla i Amerika om det, men just nu behöver vi plats för annat här.

Foto: Olof Grind

Phoebe Bridgers har en utpräglad estetik, en slags magisk realism, i sina albumomslag. Från Stranger in the Alps lakanspöke med en regnbåge till Punishers foto taget av Olof Grind där Phoebe Bridgers står i en dramatiskt suggestiv ökenmiljö iklädd en skelettoutfit.

– Det är en väldigt naturlig estetik för mig, allt är sammankopplat, när jag ser ett vackert foto tänker jag på hur det skulle vara som en sång.


”Det är skumt men det känns svårt att lyssna på musik från innan allting förändrades”

Vad har du lyssnat på för musik under din karantän?

– Det är skumt men det känns svårt att lyssna på musik från innan allting förändrades, så jag har lyssnat på en hel del Grouper till exempel – musik utan texter.

– Jag har också försökt lyssna ikapp, sådant där jag gillat en låt och aldrig lyssnade på något mer. Jag har lyssnat mycket på Noname, Joanna Sternberg och Tom Rosenthal och dessutom en hel del irländsk musik. Och så älskar jag det nya Fiona Apple-albumet.

Foto: Olof Grind

På låten “Graceland Too” sjunger du om Elvis Presley och frågar om han trodde att sånger kunde bli verklighet. Vad tror du själv?

”Att skriva kan vara ett sätt att gå in i sitt undermedvetna, det är något jag älskar med musik”

– Det tror jag att de kan. Att skriva kan vara ett sätt att gå in i sitt undermedvetna, det är något jag älskar med musik, man kan avslöja saker man inte ens visste själv. Det nya Bright Eyes albumet låter som att det handlar om världens undergång fast det är skrivet för över ett år sedan och ges ut nu.

– Ibland händer det att jag är kär i någon och så skriver jag en låt om det men jag är en sådan pessimist att jag skriver om hur sorgligt det skulle vara att göra slut med den personen. Sedan när låten är klar så har vi redan hunnit göra slut.

Foto: Frank Ockenfels

Phoebe Bridgers andra soloalbum ’Punisher’ är ute nu.