Little Jinder – Little Jinder’s Unreleased Romance

Love never go easy on me”, sjunger Little Jinder i ”Coma” och ringar där in sitt artisteri. Det kan tyckas ensidigt av mig att reducera Little Jinder till att enbart skriva om sitt kroniskt brustna hjärta, men min maxim är att hon gör det tydligare och bättre än nästan alla andra.

För kärleken, i synnerhet den olyckliga, tycks liksom ta extra hårt på Josefine Jinder. Åtminstone om man ska tro hennes texter. Och det ska man ju. Vem förutom hon hade kommit på idén att beskriva saknad i form av de tappade kilon som följer en separation, som hon gör i ”Super 8”? Eller vara öppen med att låtsas gilla trance bara för att få omkull ett kvart i tre-ragg?

Little Jinder’s Unreleased Romance är Little Jinders första engelskspråkiga skiva sedan Break Up (2013). Det är också det första albumet sedan Josefine Jinder skenavrättade sin persona på Hejdå (2018). Det är med andra ord en ny, återuppstånden, Little Jinder som står som avsändare på Unreleased Romance. Åtminstone på papperet. Audiellt är det mesta sig likt, om än mer nedtonat och avskalat.

För här finns inga självklara P3-hits som kan få Pustervik att självtända. Istället domineras mixtapen av sockersköra ballader eller släpiga midtempolåtar som varken går att dansa eller älska till. Produktionen är såklart felfri och betydligt luftigare än den stundtals forcerade Hejdå.

Själv beskriver Little Jinder Unreleased Romance som en ren nödvändighet. Ett försök att hitta tillbaka till lusten och energin som fanns då hon gjorde Little Jinder (2014) och Allting suger (2016). Så innan jag börjar raljera över avsaknaden av riktigt starka refränger och jinderska hits så ställer jag mig frågan om det ens är meningen att Unreleased Romance ska vara ett fem plus-album. Det bör väl vara alla musikers ambition med varje nytt verk, men kanske behövde Little Jinder, så att säga, få ur sig en tre plus-skiva för att överhuvudtaget kunna fortsätta som låtskrivare och artist.

[Warner, 12 juni]


6