Cuntrie låter rösten ta plats på Plan B

Cuntrie pressbild

Plan B är en av få platser där det faktiskt går att uppleva livemusik just nu. Beslutet att öppna upp verksamheten igen i liten skala, mitt under pågående pandemi, har väckt reaktioner och fick t.o.m. internationell media att uppmärksamma spelstället på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

Det råder dock inga som helst tvivel om att arrangören tar corona och social distansering på största allvar. Alla rekommenderade förebyggande åtgärder är applicerade på konsertformatet. Lokalen, som i normala fall rymmer 350 gäster, är strikt begränsat till 40 besökare per konsert. Spelningarna äger rum inför sittande publik med två personer per bord. Den som känner minsta antydan till sjukdom uppmanas stanna hemma.

Sommarens konsertprogram utgörs av lokala band som ställer upp utan gage. Kvällens spelning är Ebba Gustafsson Ågrens allra första med soloprojektet Cuntrie. Vi känner dock igen henne sedan några år tillbaka som ena halvan av Wy, en hyllad och mycket intressant Malmö-akt.

Wys båda album är inbäddade i reverb och flirtar starkt med 2000-talets revitaliserade shoegaze- och dreampop-sound. Det som framför allt utmärker dem, utöver ett starkt låtmaterial, är Ebbas fantastiska sångröst. Och rösten tillåts att ta ännu större plats när hon framträder som Cuntrie.

Uppbackad av sitt två kvinnor starka kompband framför hon hela sin debut-ep Scrapbooking, som släpptes digitalt tidigare i vår, och några ännu outgivna låtar.

”Spider” växer i den svala, lätt 80-talsflirtande, elektroniska inramningen och blir ett snyggt pop-soundtrack till den där sommaren som aldrig riktigt inträffade 2020. ”Hamster Cancer” är en riktigt fin, avskalad tribut till ett saknat husdjur och ”Oh Boy” en av de catchigaste poplåtarna om giftig maskulinitet vi hört i år.

Cuntrie verkar trivas alldeles utmärkt på scenen och efter kvällens spelning ser jag verkligen fram emot att höra mer från henne.

Kanske kommer världen se annorlunda ut även efter corona och visst är virtuella möten en rimlig väg framåt på många områden. Arrangörer som Plan B påminner oss dock om att livespelningens inneboende kraft är oersättlig.