Belle & Sebastians ’Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant’ fyller 20

Ett av Storbritanniens finaste popband är, i min värld, Belle & Sebastian. Bandet bildades i Glasgow i mitten av 1990-talet. Sedan dess har Stuart Murdoch och c/o släppt massor av fina låtar och denna text kommer att fokusera på en av dem.

Idag för tjugo år sedan släppte Belle & Sebastian plattan Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant. Det var bandets fjärde album och det spelades in i Glasgow och släpptes, som flera av deras tidiga plattor, på bolaget Jeepster. Det påstås att plattan fick sitt namn utifrån en text som någon skrivit på en toalett som Stuart Murdoch hade läst.

Belle & Sebastian hade två briljanta sångerskor på den tiden, Sarah Martin och Isobel Campbell. Sarah Martin är fortfarande kvar i bandet, men Isobel Campbell lämnade bandet 2002 och har därefter främst ägnat sig åt sin solokarriär (hon släppte även några fina plattor tillsammans med Mark Lanegan för en del år sedan där Hawk från 2010 är en favorit).

Albumet Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant fick ett varmt mottagande och den tog sig in på albumlistan Billboard 200 i USA. Jag tror att den nådde plats 80 som högst.

Jag minns inte när jag hörde den fjärde låten på plattan, ”Waiting for the Moon to Rise”, första gången, men tror inte att det var väldigt lång tid efter det att plattan släpptes. Sarah Martin sjöng låten rakt in i hjärtat på mig och där har den stannat sedan dess. Jag upplever den som en briljant poplåt.

Sarah Martin föddes i engelska Blackburn, blev medlem i Belle & Sebastian 1996 och hon skrev även ”Waiting for the Moon to Rise”.

Stort tack för det.

All the way back home

I’m telling you I caught the sun

Creeping up behind my shoulder

Another day´s begun…