Hallå där… Silveräpplen!

Foto: Cesar Wehlander

Simeon Pappinen Hillert, eller Silveräpplen som han kallar sig när han gör musik, debuterade med elektroakustiska EP:n Pretentious Lofi Inc. i februari i år. Redan nu är det dags för ett nytt singelsläpp – en cover på The Magnetic Fields låt ”No One Will Ever Love You”. Idag är det premiär på HYMN. Lyssna nedan och läs sen en liten hallå där… med Simeon.

Hur kommer det sig att det blev en cover på just den här låten och vad har du för relation till Magnetic Fields sedan tidigare?

– Åh, The Magnetic Fields är gamla favoriter, speciellt skivan 69 Love Songs. Låten känns som en bortglömd liten poppärla. Den kastar mig alltid tillbaka till mitten av 00-talet när jag bodde i Växjö och hängde i Uffes Källare där gamla eldsjälen Ulf Ekerot krängde vinyler, lät lokala band spela in musik och drog skrönor om alla 90-talets indiehjältar. Har länge tänkt att jag vill göra nåt av den här låten, först nu föll pusselbitarna på plats.

”Det är inte samma flyt som vanligt, men efter förutsättningarna har det fungerat väldigt fint”

Du nämnde att ni spelat in på distans – kan du berätta mer om hur det gick till rent praktiskt?

– Ja, det är svårt att ersätta energin som finns i samarbetet när man är i samma rum och möts som mänskor, men som tur är finns det sätt att skapa även under Corona. Oskar Stenmark som spelar trumpet är i lockdown i New York, men har en mikrofon riggad i si garderob där han både spelar in och streamar gig. Love Meyerson har spelat dragspel i vardagsrummet i Stockholm. Det blir fler varv av kommunikation, man får turas om att spela in, lyssna, diskutera och spela vidare. Det är inte samma flyt som vanligt, men efter förutsättningarna har det fungerat väldigt fint.


Skulle du säga att din kreativitet har påverkats av de här märkliga månaderna – hur?

– Min inspiration och kreativitet hämmas av osäkerhet och ovisshet, jag är alltid mest kreativ när jag och mina närmaste mår bra. Sen går det så klart upp och ner, vissa dagar känns det som vanligt och man kan få mycket gjort, andra dagar är det svårt att känna mening med det man gör. Det som däremot finns är tid och den försöker jag ändå utnyttja så gott jag kan.

”På nåt sätt håller man konditionen uppe i väntan på att världen ska börja öppna upp sig igen”

– Jag är ljudtekniker och de flesta jobben har ställts in nu, men jag fortsätter gå till studion varje dag. Vissa dagar finns det studiojobb, andra dagar testar jag nya tankar eller idéer bara för att fortsätta utvecklas och ibland spelar jag in ny musik till Silveräpplen. På nåt sätt håller man konditionen uppe i väntan på att världen ska börja öppna upp sig igen.

Vad händer annars framöver för Silveräpplen?

– Jag jobbar på en ny EP som börjar ta form, den går under arbetsnamnet ”Secretly Dreaming of Bongos”. Tanken är att den ska släppas under sensommaren eller början av hösten 2020. Vi får se hur världen ter sig då, det känns svårt med planering nu. Först när det närmar sig kan man väl ana ifall det är ett fint tillfälle att sprida ny musik.