TOMMA INTET: ”Idén till bandnamnet föddes på ett berg i Spanien”

Foto: Nettan Kock

TOMMA INTET är tillbaka med en ny singel, denna gång i samarbete med Virginia And The Flood. Låten har svensk text och heter ”Ta min hand inför din gud så ska jag dra dig ner till helvetet”.

Jag blev nyfiken på att höra lite om låten samt om TOMMA INTET i allmänhet. Jag har haft förmånen att se bandet live åtskilliga gånger, men insåg att jag inte vet så mycket om dem egentligen. Jag kom därför överens med sångaren och gitarristen Magnus Petersson att träffas för att räta ut mina frågetecken.

Det är en solig kväll i Göteborg när jag promenerar genom Majorna till Västerhus. Jag möts av fem av sju medlemmar i TOMMA INTET – Gittan Kock, Cornelia Adamson, Magnus Petersson, Tobias Karlsson och Tobias Standar – och vi får omgående igång ett trevligt samtal.    

TOMMA INTET är ett väldigt snyggt bandnamn, tycker jag, berätta lite om namnet.

– Idén till bandnamnet föddes på ett berg i Spanien där även bandet kom till. Det handlar om hur liten man är i det stora hela och det är ju även tvetydigt då det kan handla om universum, men även ganska deppiga perioder, till exempel att stirra ut i tomma intet.

Ni släppte några grymma singlar 2016-2017 innan det var dags för debutalbumet …And the Fallen Universe 2018. Hur ser ni tillbaka på tiden innan debutalbumet?

– TOMMA INTET skapades i spillrorna efter The High Hats [där spelade Magnus, Tobias Standar och Jacob Mortensen som idag ingår i TOMMA INTET, min anm.] Vi gjorde vår sista spelning med High Hats 2016-06-06 och nästan direkt därefter körde vi igång TOMMA INTET.

– Vi bodde på lite olika ställen i Sverige vid den tidpunkten så de första låtarna spelade vi ofta in under helger, när vi kunde ses, och vi spelade in i flera olika städer.

”Vi bodde på lite olika ställen i Sverige vid den tidpunkten så de första låtarna spelade vi ofta in under helger”

Vi pratar lite om inspelningstekniker och TOMMA INTET spelar ofta in trummorna sist. Med glimten i ögonen konstateras att taket byggs först.

Ni har ju spelat en hel del live och jag har haft förmånen och sett er flera gånger. Har ni något särskilt kul konsertminne?

– Nej, egentligen inte, när vi spelade samma kväll som The Fresh & Onlys på Pustervik gjorde vi en grymt bra spelning. Det är nog den bästa spelning vi har gjort. 

– Jo, förresten, när vi spelade på The Sign Fest i Linköping 2017 spelade jag med en tolvsträngad gitarr och redan efter första låten blev den ostämd. Jag hann inte stämma den så efter andra låten slängde jag den i golvet och fortsatte därefter bara med sång. Gitarren fick lagas därefter, säger Magnus och småler.

– Men den där gången efter en spelning i Borås då, när vi hade lånat din farsas kombi, Mange, och jag hade lastat in mina grejer överst i bagageutrymmet, utan att stänga luckan ordentligt, och min gitarr flög ut utan att vi märkte det, minns Tobias S.

– Vi åkte tillbaka när vi upptäckte att mina grejer var borta, men hittade dem inte. Vi la ut efterlysning på Facebook och som tur var hade arrangören kört efter oss, och sett grejerna i en rondell, och plockat upp dem. Gitarren var fortfarande stämd när jag fick tillbaka den!

Det uppstår ett allmänt skratt runt bordet, som många gånger under denna kväll, och det är tydligt att jag sitter tillsammans med människor som trivs väldigt väl tillsammans. Historierna avlöser varandra och alla bidrar med att fylla i personliga minnesbilder på bästa sätt.

Foto: Nettan Kock

Jag har valt ut sex favoritlåtar och det är grymt kul om ni kan berätta något spontant om låtarna.

”I Leave” (2016)

– Det var den första låt vi spelade in.

Tobbe Kå fyller snabbt i att det var den första låt han var med och repa på som trummis.

– Den handlar om att vilja bort från allting, men så kommer man plötsligt hem när man möter en persons ögon. Vi spelar den inte så ofta längre. Jacob sjöng in sin kördel dagen efter ett bröllop och det blev perfekt.

”I Leave” var er första singel, men den inleder även debutalbumet …And the Fallen Universe. Hur kommer det sig?

– Ja, det stämmer och det är ingen slump. Vi inleder albumet med att lämna och avslutar med att komma hem [plattan avslutas med fina ”Home”, min anm.]

”Sirens” (2017)

– Vi spelar inte den heller så ofta längre, men vi repade den faktiskt för några dagar sedan. Vi hade ingen synt när vi spelade in den så om vi hade haft det hade den nog blivit lite annorlunda. Jakob skrev större delen av texten utifrån målningen ”Seven deadly sins and the four last things” av Hieronymus Bosch.

”1968” (2017)

Gittan minns att det var den första låt hon var med på och därmed kom synten in i bandet.

– Den tycker vi mycket om, men den har också fallit ur repertoaren lite. Den handlar om 1968-rörelsen och man önskar ju att man hade fått uppleva den perioden. Det måste ha varit speciellt. Tänk om man hade fått se Jimi Hendrix eller Janis Joplin utan att känna till dem! 

”Falling from the Edge of the World” (2018)

Det är den mest spelade låten på Spotify och det är tydligt att bandet är överens om att det är en favoritlåt. Låten är mycket populär på ett ställe som heter Cheers i Israel.

– ”Falling from the Edge of the World” handlar om en tågresa man gör tillsammans med någon man älskar, på väg mot avgrunden. På ena sidan brinner allting ned och på den andra sidan ser man hennes ansikte reflekteras med havet i fönstret. Man glömmer helt enkelt bort allt det dåliga för att det är så vackert.  

”Ta min hand inför din gud så ska jag dra dig ner till helvetet” (2020)

– Den skrevs först som en ballad, men sedan blev den som den blev. Idén till texten föddes efter att ha sett en dokumentär om Jim Jones. Vi är lite insnöade på sekter, alla utom Gittan.

Det småskrattas runt bordet.

Cornelia blev medlem i bandet i fjol och låten är den första hon sjunger lead med TOMMA INTET. Låten är, som tidigare nämnts, släppt tillsammans med Virginia And The Flood och det är TOMMA INTETs andra låt som har svensk text. Ellen Macke Alström har gjort omslaget.

Stort tack, vad händer framöver?

– Vad händer i världen? Vi har en plan att släppa fyra singlar under perioden 12 juni-11 september (den första singeln heter ”Borås, Texas”) då vi även släpper nästa album som kommer heta D.A.B.D.A. Därefter kanske det blir en EP till vintern. Vi har mycket låtmaterial. Det är ju svårt med spelningar just nu, men vi har några streaminggrejer på gång.

TOMMA INTET spelar tillsammans med KLASS II på internet på lördag. Mer information om det finner du här. Det bör du inte missa.