Redaktionens favoriter v.22

Jelly Crystal. Foto: Milkdrop studio

Det är fredag och återigen dags för HYMN-redaktionen att lista favoriter från senaste tiden.

Jelly Crystal – Cool Cat (EP)

Det är rätt lätt att påstå att Filip Johnsons glampop-projekt Jelly Crystal är det närmsta Ariel Pink vi har i det här landet. Men på nya trespårs-EP:n går tankarna även till David Bowie och Beatles samt nittiotals-jungle. Spretigt? Ja, men ändock utmärkt helglyssning ”for all you cool cats and kittens”.

Karolina & Katharina Grubmüller – ”Night So Long” (HAIM-cover)

I slutet av mars skrev vi om Katharina Grubmüller som gör återanvänd musik under sitt producentalias IKAT. Nu har vi återigen anledning att uppmärksamma Karolina. Hon och hennes syster Karolina har nämligen gjort en karantän-cover på HAIM:s fina ballad ”Night So Long”. Så begåvat att vi tappar hakan.

Pale Honey – ”Killer Scene” (låt)

Göteborgs finest duo, Pale Honey, släpper ny singel idag. ”Kille Scene” är hämtad från Tuva Lodmarks och Nelly Daltreys tredje fullängdare som släpps i höst. Enligt Tuva handlar låten om ”okontrollerbara känslor och ensamhet” – med andra ord är den ett passande soundtrack i den märkliga tid vi befinner oss i.

Lisa Wanloo – ”Darker”/”Hear”(dubbelsingel)

Lisa Wanloo är numera signad till Startracks och i veckan kom en dubbelsingel som är det mest gåshudsframkallande som släppts på länge. Om Daniel Norgren och Bon Iver är din kopp te, glöm inte att hålla koll även på Lisa.

Owen Pallett – Island (album)

Toronto-sångaren och multiinstrumentalisten som tidigare kallade sig Final Fantasy är tillbaka med ett överraskningsalbum som förför med små medel. Minimalistisk folk möter samtida konstmusik.

Les Big Byrd – ”Roofied Angels” (låt)

Les Big Byrd återvänder med en fuzzig och retrofuturistisk singel som ger vibbar av blinkande neon mot gråa fasader. Inte alls illa!