Hallå där… Säg mig!

Foto: Tina Öjerfalk

Från norr kommer varma melodier med hjärtskärande texter, när Säg mig idag släpper sitt debutalbum. Det är en samling låtar om att tveka inför kärleksuttryck; att försöka laga det trasiga och att känna att allting blir enkelt med den rätta personen, i stil med Moonica Mac men med ytterligare skog- och fjälldoftande influenser. HYMN har tagit ett snack med Alva Fährlin, som artisten egentligen heter.

Först och främst – hur är känslorna just nu, bara timmar efter debuten?

– Det känns skönt men overkligt samtidigt. Jag kan liksom inte få in i huvudet att folk blir gripna av min musik och att den är helt ny för dem. Jag har ju hört de här inspelningarna flera hundra gånger och burit texterna i kroppen jättelänge, så det är svårt att tänka sig in i att de hör den för första gången. Men det är superkul att se alla fina reaktioner!

”Det är inte helt ofiltrerat, jag vill helst inte publicera låtar som inte har en strimma hopp”

Jag tänkte fråga om just texterna. Vad är viktigt att skriva om för dig?

– Den första låten jag skrev till skivan var ”Paradis”, och den kom som ett svar på mitt behov av att skriva av mig om en abort. Då kändes det inte alls som en låt som jag borde visa för någon, men jag förstod att det gick att skriva terapeutiskt, att jag mådde bra av det. Jag visade några låtar för vänner, och de fick mig att inse att den där terapin kunde hjälpa fler än bara mig, och någonstans där började albumet ta form. Men det är inte helt ofiltrerat, jag vill helst inte publicera låtar som inte har en strimma hopp eller kärlek i sig.

Foto: Tina Öjerfalk

Debutalbumet heter Hud, vad ligger bakom den titeln?

– Jag valde att kalla det för Hud, eftersom det har varit ett så intimt fokus redan från start. Det kändes som ett bra namn på ett försök att göra något avskalat och ärligt, som till stor del handlar om kärlek och relationer. Och inte bara romantiska relationer, utan även relationer fyllda av annan kärlek. En fin universell symbol för närhet, helt enkelt.

”Det kändes som ett bra namn på ett försök att göra något avskalat och ärligt”

Kan vi förvänta oss mer musik från Säg mig i framtiden? 

– Musik exakt som den här kommer jag nog inte att spotta ur mig en gång om året, men… vi får se. Jag vill ge mig själv lite vilotid först. Det som är så bra med att ha fått första släppet avklarat är ju att jag vet hur man gör, så att det förhoppningsvis blir lättare i framtiden. Jag skriver ju hela tiden, så vi får se i vilket format det passar att publicera min musik nästa gång.