PREMIÄR: Tilde ft Arvid Nero – ”Don’t Walk Down That Road”

Foto: Pedram Fazelzadeh

Tilde borde vara en bekant figur för den som följt HYMN genom åren. Nu är hon aktuell med en duett där hon gästas av Arvid Nero. I sävlig takt sjunger de över en dyster men vacker låt som andas lika mycket triphop ala Portishead som jazzig blues ala Nina Simone.

Tilde om låten:

– När jag började skriva ”Don’t Walk Down That Road” tänkte jag att den skulle vara för en annan artist. Men när den väl var klar var jag så fäst vid den att jag spelade in den för att släppa. Den handlar om att älska någon som inte älskar sig själv och smärtan i det. Om att försöka rädda den du älskar ur sitt destruktiva beteende. Det finns många berättelser (från verkliga livet och i populärkulturen) om den här typen av relationer där männen ofta får rollen som den tungsinta, nedstämda, komplexa med missbruksproblem medan kvinnor får rollen som “räddaren”. Hon som ska hjälpa den problemfyllda mannen undan sina demoner. Jag ville vända på det perspektivet och istället berätta om mannen som desperat försöker rädda kvinnan från sitt mörker och destruktivitet.

Hon berättar vidare om hur hon lärde känna Arvid:

– Jag och Arvid har känt varandra sen skolan. Vi gick i samma klass i grundskolan från årskurs 6 i musikklass på Flatåsskolan och sen gick vi båda musik på Hvitfeldska gymnasiet. På Flatåsskolan hade vi konserter med olika teman varje termin (en termin var det soul, en annan Beatles-tema) så det var en bra skola att utvecklas och även testa på olika genrer och upptäcka ny musik.  När vi började där var vi 12 år men jag minns hur Arvid redan då var en fantastisk sångare och att han kunde så mycket om musik.  Jag tror att jag hittade ”min” röst betydligt senare. Det var som att jag kom i målbrottet i 15-16 årsåldern och efter det förändrades min röst helt och plötsligt var det kul och sjunga. Fram tills dess hade jag mest spelat piano och elbas faktiskt i olika bandkonstellationer.

Premiärlyssna på HYMN!