Robert John David – Livet är enkelt

Livet är enkelt välkomnar sommaren med tusen emotioner. Bara månader efter den första fullängdaren anländer Robert John Davids andra album på torsdag. Det är ett verk där känslorna sitter utanpå och inte bara blöder ut över texten, utan även över rösten och musiken. Frustrationen får nästan cymbalerna att spricka, glädjen är lyckorop rakt ut, tafattheten är mumlanden en oktav högre än det bekväma.

Första spåret, ”Jag är viktigast av allt (tycker jag)”, börjar med en enkel gitarr men expanderar till något stort som håller i sig genom albumet. Det är högt tempo, det är ivriga basgångar. Detta är inte ett livealbum, ändå ser jag dansande folkmassor, konfetti och ljummen öl i glasflaskor när jag lyssnar. Stämningen skriker utomhusfest i merparten av albumet, men dyker till botten i låtar som ”Blir de nåt bättre sen”, som istället utstrålar ensamhet i en lägenhet bestående av för få kvadratmeter för de stora drömmarna.

Texten är mer avskalad än musiken, som i ”I min cykelkorg” där livet sammanfattas som ”enkelt, när man mår bra” och ”bättre, när man är glad”. Det är lättsmälta fraser att sjunga med i på en cykeltur genom solen, stundtals så lättsmälta att de inte nödvändigtvis fastnar eller gör intryck, men bidrar till en viktlöshet i sinnet.

Inte sällan levereras dock citat som tagna ur en Lukas Moodyson-film. ”Sluta aldrig söka efter något större än dig själv, inget är så farligt som att hitta sanningen” sjunger Robert John David i de avslutande sekunderna, och alla lyssnare sluter ögonen, tappar balansen på cykeln och tar sedan en omväg för att få vara ifred med tankarna och musiken, och hinna lyssna på allt en gång till.

Livet är enkelt handlar om framtidsdrömmar, ångest, att lyssna på sig själv och att finna sin plats, men förmedlar det utan överdrivna metaforer. Robert John David sjunger om att sitta bland mumintrollsmuggar och internetshoppa hellre än att ge oss trötta klyschor som vi hört förut. Detta är vardagsrealism med flertal tänkvärda – och ibland komiska – observationer, för den som gillar Säkert! och Bob Hund.

[LMH Records, 28 maj]

8