25 artister på 25 bokstäver – Del Q

Det är dags för ännu en mix på bokstavstema. Vi arbetar oss igenom alfabetet bakifrån och idag bjuder Krister Bladh på 25 artister som börjar på bokstaven Q. Kanske en av de svåraste bokstäverna? När man bockat av Queen, Queensrÿche och Quicksilver Messenger Service blir det snabbt klurigt.

Q är måhända en mera vanlig bokstav på engelska än på svenska men det är ändå svårt att hitta artister vars namn börjar på Q. Jag var tvungen att göra en djupdykning ner i diverse samlingsskivor och de flesta samlingar jag har är antingen garage, soul eller powerpop. Därför blev det mycket sådant på den här mixen.

Det fick även bli några artister med spanska eller portugisiska namn, eftersom Q är mer förekommande i dessa språk. Lite nytt blev det också till sist, från Tyskland, Australien och USA.

Självklart tycker att jag ? & the Mysterians borde få komma med också. Det kommer nämligen inte blir någon mix i serien med varje sig siffror eller andra tecken. Så bandnamn som man inte också kan skriva i vanlig skrift (jag tänker t.ex. på !!! eller norska 1-2-6) blir helt enkelt diskvalificerade. Ibland får man skylla sig själv när man gör det onödigt komplicerat.

1. The Quests – ”I’m Tempted”

En av de mest klassiska singlarna som släpptes på bolaget Fenton från Michigan, USA. The Quests var ett lokalt garageband från Grand Rapids och de släppte den här låten som en b-sida 1966. De splittrades några år senare när de allihop gått ut college.

2. The Quiet Jungle – ”Ship of Dreams”

The Quiet Jungle från Toronto började sin karriär under namnet The Secrets, som släppte en av mina absoluta favoritsinglar på bolaget Arc. Därefter blev deras musik mer psykedelisk och ”Ship of Dreams” släpptes som singel 1967. Både denna och b-sidan har dykt upp på många samlingar.

3. The Queen’s Nectarine Machine – ”4th Dimension”

Även om Queen inte kom med så känns det här som näst bästa valet. Ett rockband från New Jersey som föll i händerna på produktions bolaget Super K (även kända som Kasenetz-Katz). De hittade på det tidstypiskt tramsiga bandnamnet såväl som titeln på deras enda album The Mystical Powers of Roving Tarot Gamble (vad tänkte de?). Ena halvan av skivan var bubblegum och andra halvan psykedelisk rock.

4. Quarteto Nova Era – ”Apolo”

Kanske ett av de absolut bästa banden från Brasilien på 60-talet? De gav ut en EP med fyra spår, som låter lite som Os Mutantes och The Free Design – bara bättre. Den återutgavs av portugisiska Groovie 2013.

5. La Quinta Faccia – ”Strano uomo”

Förutom kvartetter finns det ju även en hel del kvintetter som från Sydamerika och Spanien som har namn som börjar på Q. Eller Italien, som i det här fallet. La Quinta Faccia kom från Torino och släppte ett antal album på 70-talet. Den här låten är med på deras första LP från, 1975. Behöver jag nämna att bestämd artikel i namnet inte räknas?

6. Los Que Vivimos – ”Contrapunto”

Los Que Vivimos kom från Madrid och släppte två singlar på bolaget Belter, som kom att fullständigt omdefiniera vad cool musik från Spanien innebar runt slutet på 60-talet. ”Contrapunto” kom ut 1971 och är väldigt svår att få tag i. Som tur är finns den med på Vampi Souls grymma samling ¡Chicas! Spanish Female Singers 1962-1974.

7. Quintessents – ”Image of a Man”

En northern soul-dänga som bl.a. spelades på klubben i Stafford. Gruppen kom ovanligt nog från Oakland i Kalifornien och antagligen finns det inte så många ex. Ett dök upp i år och såldes för 500 dollar.

8. The Q – ”That’s the Way”

Nästan lika svår är den här singeln som släpptes på lilla Hound 1970 (enda släppet på skivbolaget?). Den här spelades på Wigan Casino men var en s.k. cover-up, det vill säga att DJ:n satte en annan etikett på skivan för att folk inte skulle få reda på vem artisten var.

9. The Quotations – ”Cool It”

Blue-eyed soul från gruppen som vid flera tillfällen turnerade som The Walker Brothers liveband. Den här singeln kom ut på CBS 1968 och två av medlemmarna gick därefter med i diverse band, som till exempel Spencer Davis Group och Brotherhood of Man.

10. The Quik – ”Bert’s Apple Crumble”

En ännu större hit på modsklubben är denna eftertraktade singel från The Quik. Gömd på b-sidan till deras andra släpp på Deram ligger denna instrumental med sitt fantastiska Hammond-sound.

11. The Quiet Five – ”Tomorrow I’ll Be Gone”

Ok, ännu ett band som börjar på Quiet, men ni får hålla med om att det börjar bli svårt nu. The Quiet Five var bandet som Kris Ife sjöng i innan han gick solo. Den här låten är från bandets andra singel, och man kan hitta den på retrospektiva samlingen When The Morning Sun Dries The Dew på RPM.

12. Q65 – ”From Above”

Jag har väldigt många favoritband från Holland, men Q65 är nog ett av de allra främsta. Det fanns inget annat band som lät som dem och varenda singel fram till andra albumet är fantastisk. Texten till den här låten är så fin att man kan gråta. Släppt på Decca 1967.

13. Quergeburt – ”Nukular”

Äntligen något nyare. Quergeburt är ett punkband från Tyskland, gissningsvis Hamburg. I alla fall kom deras första album ut på ett skivbolag från Hamburg förra året. Just den här låten var också med på en samlingskassett från Flennen som kom ut i december.

14. QQQL – ”Underground Incels”

QQQL är en supergrupp med bland andra Connie Voltaire från Minneapolis (spelar i Neo Neos) och Sean Albert från Bloomington (spelar i Skull Cult och Dummy). Den här låten är från deras första album, som kom ut för två år sedan på Voltaires egna skivbolag.

15. Quickspace – ”Quickspace Happy Song #1”

Quickspace var ett experimentellt rockband från London som var som mest aktiva på 90-talet. Jag kommer ihåg att jag först hörde dem i en liveinspelning från Emmabodafestivalen som sändes i P3 Live, där de bland annat spelade denna låten. Studioversionen finns på deras andra album Precious Falling.

16. Quell – ”Michael”

Quell är en elektronisk musiker från Melbourne, som jag upptäckte när jag bodde där. Tyvärr missade jag hans spelning med Ex-Partner från Nya Zeeland. Men jag lyssnade på hans första album som kom ut för ett år sen. ”Michael” är med där.

17. Queue Dance – ”For a Moment”

Queue Dance kom från brittiska Hove och släppte sin enda EP 1987. Men jag har ingen aning om var jag fått tag på den här låten, för den släpptes först förra året när anglofilerna på tyska bolaget Firestation Records gav ut en samling med 22 låtar av bandet.

18. ? & the Mysterians – ”Just Like a Rose”

Sångaren med det fantastiska namnet Question Mark hävdade att han kom från planeten Mars och gick med i bandet i mitten av 60-talet. Medlemmarna kom från Michigan men hade mexikanskt ursprung. När de blev 1:a på Billboardlistan med ”96 Tears” var de ett av de enda framgångsrika band i USA som inte var vita amerikaner. ”Just Like a Rose” var med på bandets andra album.

19. Queen Anne’s Lace – ”Windows and Doors”

Queen Anne’s Lace är tydligen namnet på en blomma som heter vildmorot på svenska. Tack google. Det var också ett band som släppte sitt enda album 1969. De har sedermera blivit kända bland fans av softrock och har dykt upp på samlingar som Soft Sounds For Gentle People. Den här låten är med på Lost Jukebox, som det finns över 100 volymer av.

20. The QPR Supporters – ”Supporters Support Us”

Märklig låt som släpptes 1967. Att den är krediterad till Queens Park Rangers supportrar är ännu konstigare. Det är ett fotbollslag från London, men tydligen släppte de själva några singlar och hade sitt egna skivbolag. Allt var möjligt på 60-talet.

21. The Quadrangle – ”She’s Too Familiar Now”

Quadrangle släppte sin enda singel på Philips 1966. Jag antar att de kom från delstaten New York, eftersom de är med på Psychedelic States: New York In the 60s Vol. 1. Mer än så kan jag inte hitta om dem även om det inte är en särskilt obskyr singel.

22. The Quantrill Raiders – ”I’m Going”

The Quantrill Raiders kom från Cleveland, Ohio, och hade tre bröder bland sina medlemmar. De hittade på namnet precis innan den här singeln kom ut på Tema, år 1967. Andra sidan var en cover av en låt av Baskerville Hounds.

23. The Quick – ”Rag Doll”

The Quick var ett glammigt powerpopband från Los Angeles. Det här var deras första singel och släpptes i samband med debutalbumet 1976. Brittiska bolaget Rev-Ola, som drivs av Joe Foster (Creation Records), släppte en samling med bandet 2003. Det var första gången jag hörde dem.

24. The Quads – ”There Must Be Thousands”

Mer powerpop här – The Quads kom från Birmingham och släppte ett gäng singlar. Detta var deras första och kom ut på lokala bolaget Big Bear 1979. Den finns med på flera samlingar och det kan man ju förstå – vilken låt!

25. The Quarter After – ”She Revolves”

Om jag minns rätt har det här bandet någon koppling till Brian Jonestown Massacre. Jo det stämde, Robert Campanella har producerat dem. Med i bandet är även hans bror och en trummis som spelat i Brian Wilsons band. Låten är från deras första album, släppt 2005.