Little Jinder balanserar skickligt på gränsen mellan avskalat och krävande

Foto: Adrian Pehrson

Hejdå, Lilla J. Öppnings- tillika titelspåret på Little Jinders tredje svenskspråkiga skiva Hejdå (2018) var talande. Ett osentimentalt avsked till den söta, förstörda och romantiska discotragedi som personan Little Jinder hade blivit. ”Hejdå e ingen big deal”, konstaterar Josefine Jinder i refrängen, men artisten Little Jinder behövde dö innan hon blev en parodi på sig själv.

Så för att understryka sin exit döpte Little Jinder albumtrilogins avslutande del till Hejdå och kopplade ut midi-synten. Hon gjorde annat: skrev bokkontrakt med Bonniers, startade en podcast, grät i Söndagsintervjun, blev gravid. Samtidigt var det aldrig snack om att helt sluta med musiken, bara att det måste göras på ett nytt sätt, med andra förutsättningar.

Det är narrativet för projektet/albumet Little Jinder’s Unreleased Romance. Själv beskriver Josefine Jinder de osläppta romanserna som ”platsen för det som aldrig hände, eller kanske bara gick sönder”. Med andra ord: så värst roligt kommer det inte bli, men – i bästa fall – vackert i all sin destruktivitet.

I juni kommer en mixtape, heter det, och redan nu släpps singeln ”Travel Back in Time”: en krass skildring av en av alla the-one-that-got-away-figurer i ens liv, helt befriad från hollywoodromantiskt what if-skimmer. Jinder sjunger om någon att lite odramatiskt ”hooka” upp med. Någon i vimlet, kanske, men uppenbarligen någon som har dröjt sig kvar. Som har fastnat någonstans, oklart var.

Som en av Sveriges bästa låtskrivare och producenter är det ingen överraskning att Little Jinder så skickligt lyckas balansera på gränsen mellan avskalat och krävande. ”Travel Back in Time” är anspråkslöst utan att vara oambitiös, reminiscerande utan att vara nostalgisk, sval utan att vara kall. Mycket känns igen. Som de molnluddiga reverbsyntarna och, inte minst, Little Jinders karakteristiska röst. De funkiga Daft Punk-gitarrerna och saxofonen (!) är däremot nytillkomna element i Jinderuniversum.

”Travel back in Time” är ingen ny ”Super 8” eller ”Random folk”, men singeln inger en känsla av att Little Jinder åter är bekväm i sitt skapande. Här finns, till skillnad från mycket på Hejdå, ingenting forcerat eller överbelastat.

”Alla drömmar kanske inte ska uppfyllas”, skriver Josefine i pressmeddelandet och fortsätter: ”Det är ändå de som håller mig skrivande.”

Och inte för att jag på något sätt önskar Little Jinder någon olycka, men efter att ha hört ”Travel Back In Time” är jag glad över att inte alla drömmar går i uppfyllelse. Så att hon fortsätter skriva.