
Stockholmsbaserade artisten, låtskrivaren och producenten Freja Drakenberg gör musik ihop med Björn Yttling under pseudonymen Freja The Dragon och efter ett par gjutna singlar har det äntligen blivit dags för EP-släpp. Hög tid att lära känna Freja bättre med andra ord.
Du gick ut Musikhögskolan 2016 – vad har du annars för musikalisk bakgrund? Berätta lite om vägen fram till Freja The Dragon.
– Jag har spelat en massa olika instrument sedan jag varit liten, men inte blivit riktigt bra på något på grund av att jag är för otålig för att öva tillräckligt mycket. Jag fastnade istället för att skriva och producera musik vilket ledde att jag sökte mig till Björn Yttling.
– Jag har dock turnerat en del som musiker på någon slags multi-roll, mycket slagverk, gitarr, kör och även keyboard. Det började med att Peter Bjorn & John behövde en extramusiker på sin turné under 2016 så jag följde med dem i USA, Europa, Australien och Mexico. Efter det fick fick jag frågan att spela med bland annat Plura, så man kan väl säga att idag är det en styrka att vara lite halvbra på många saker om man ska vara multimusiker i alla fall.
– Under tiden jag turnerade fortsatte jag att skriva och producera musik till andra och målet var fortfarande att satsa på låtskrivande och musikproduktion. Allt live-spelande gjorde att jag kände att ”det här vill jag ju göra fast med min egen musik” så när Björn föreslog att vi skulle testa att göra något till mig kändes det så självklart.

För den som inte känner till Freja The Dragons musik sedan tidigare – hur skulle du beskriva ert sound?
– Vi har utgått från organiska ljud, riktiga instrument blandat med ett eller flera odefinierbara ljud. Det är för det mesta en ganska sparsmakad ljudbild och många referenser från 60- och 70-talen.
Hur tycker du att Björn Yttling kompletterar dig i låtskrivandet?
– Jag kan vara ganska otålig och Björn är väldigt bra på att utmana mig att ta en idé en vända till och inte nöja sig med första bästa. Det har hänt att vi gått tillbaka till det vi gjorde först, men då har vi i alla fall testat. Vi har ju jobbat väldigt mycket ihop nu, så vi har testat lite olika sätt att gå till väga. Ibland har jag nästan skrivit klart en låt, men behöver ta den till honom för att knyta ihop säcken. Han är kanske bättre på att avsluta och jag är väldigt bra på att börja på saker.

Nu ser det ju lite mörkt ut för livespelningar inom den närmsta framtiden – men finns det idéer för hur projektet ska presenteras live?
– För att ha släppt det mesta av musiken ganska nyligen så har jag ändå spelat ganska mycket live de senaste två åren, i lite olika sättningar. Dels själv med gitarr och trummaskin, ibland har Björn joinat på trummaskin, synthar eller gitarr. Jag har också hunnit att spela med fullt band, då har jag haft med mig en trummis och en musiker på bas eller synthbas och synthar. Drömmen är att kunna ta med en till som kan ta över synthar, spela slagverk, köra och vara lite multi. Har inget planerat men det är inte omöjligt att jag dyker upp i någon live-stream i vår.

Du var med i Spotifys Equalizer-projekt i fjol. Vad tycker du att du fick ut av det?
– Jag har fått kontakter och vänner genom nätverket, och eftersom jag inte varit en del av ett kvinnligt nätverk tidigare så var det ändå något jag saknat.
Är jämställdhetsfrågor något du intresserar dig för generellt?
– Jämställdhetsfrågor är absolut något jag intresserar mig för även om jag inte jobbat med så många kvinnor fram till förra året. Min väg in i branschen var att ta kontakt med personer som jag sett upp till och velat lära mig av. Nu råkade dessa personer vara just män och de flesta minst 15 år äldre, så därav har jag jobbat mest med män. Jag har dock upplevt att jag fått ta plats och alltid blivit pushad och peppad. Jag tycker att det är en bra väg att gå för att förändra branschen. Ju fler kvinnor som ges plats kan i sin tur ge plats till fler.
’Long Gone Girl EP’ släpps den 8 maj.