12 favoriter inspelade i Morgan Sound Studios

Morgan Sound Studios var en klassisk studio i Willesden i nordvästra London, främst från slutet av 1960-talet till början av 1980-talet. Massor av artister spelade in sina låtar där – och flera plattor och låtar är numera legendariska.

Paul McCartney, Ten Years After, Paul Simon, Led Zeppelin, Jethro Tull, Generation X, The Jam, Pink Floyd, Faces, Uriah Heep och Donovan är några av artisterna som har spelat in där. Barry Morgan, som ursprungligen var trummis, ägde studion.   

Denna lista kommer att gå igenom några av mina favoriter som spelades in i Morgan Studios i kronologisk ordning.

The Deviants – Disposable (1968)

Mick Farren skapade The Deviants och de hann släppa tre album under perioden 1967-1969. Detta är The Deviants andra platta och ”You’ve Got to Hold On” är en särskild favorit.  

Free – Tons of Sobs (1969)

I mars 1969 släppte Free debutalbumet Tons of Sobs. Albumet spelades i huvudsak in under oktober 1968. Då var sångaren Paul Rodgers 18 år och gitarristen Paul Kossoff hade precis fyllt 18. Basisten Andy Fraser hade fyllt 16 under sommaren och denna riviga bluesplatta har en hedersplats i min lilla skivsamling.   

Blind Faith – Blind Faith (1969)

Blind Faith var en så kallad supergrupp som bestod av Eric Clapton och Ginger Baker (båda senast från Cream), Stevie Winwood från Traffic och basisten Ric Grech från Leicesterbandet Family. De hann släppa en platta innan de splittrades samma år. Delar av plattan är inspelad i Morgan Studios, men jag vet inte om just ”Can’t Find My Way Home” är inspelad där. Hur som helst får den vara med här då det är en grym låt och jag hade förmånen att uppleva låten live när Clapton och Winwood spelade i Malmö Arena 2010. Det var en mycket vacker stund.  

Led Zeppelin – Led Zeppelin II (1969)

Delar av Led Zeppelins andra platta Led Zeppelin II spelades in i Morgan Studios och bandet behöver så klart ingen längre presentation. Briljanta ”Thank You”, som spelades in i Morgan Studios, avslutar A-sidan och John Paul Jones spelar Hammondorgel. Rolling Stone Magazine rankade albumet på plats 79 i samband med listan The 500 greatest albums of all time 2012.

The Kinks – Lola Versus Powerman and the Moneyground, Part One (1970)

Det vore så klart enkelt att välja The Kinks tidlösa hit ”Lola” från denna platta, men jag väljer underbara ”This Time Tomorrow” istället. Anledningen till det är att jag för några år sedan låg på sjukhus och mådde riktigt dåligt. När den mest kritiska perioden var över fick jag besök, och i samband med det, senaste numret av magasinet MOJO. Magasinet hade, som ofta, en bonus-CD där Gaz Coombes hade med en cover av ”This Time Tomorrow”. Jag körde låten om och om igen och texten var mer relevant än någonsin. Jag menar att detta är en av The Kinks allra bästa låtar.

Cat Stevens – Tea for the Tillerman (1970)

Cat Stevens fjärde album Tea for the Tillerman innebar hans stora internationella genombrott och albumet släpptes i november 1970. Plattan spelades delvis in i Morgan Studios och ”Wild World” är en av de mest kända låtarna från Tea for the Tillerman. Singeln nådde elfteplatsen på singellistan Billboard Hot 100 i USA.   

Lou Reed – Lou Reed (1972)

Lou Reed lämnade The Velvet Underground 1970 och hans fina solodebut Lou Reed släpptes i april 1972. Albumet spelades in i Morgan Studios under perioden december 1971 till januari 1972, bland annat tillsammans med gitarristen Steve Howe, även känd från bland annat Tomorrow och Yes.

Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath (1973)

Ett av Black Sabbaths finaste album spelades in under hösten 1973 och släpptes i december samma år. Black Sabbath var med och la grunden till det som senare skulle kallas stoner rock vilket, fritt beskrivet, är en härlig mix av psykedelia och hårdrock med några stänk av blues. Tack för det.

Squeeze – Squeeze (1978)

Squeeze spelade in delar av debutplattan Squeeze i Morgan Studios. ”Take Me I’m Yours” släpptes även som singel under vintern 1978 och den nådde plats 19 i England. Jag hade förmånen att se Squeeze i Hyde Park i London i juli 2018 och det var magiskt att uppleva engelsmännen sjunga med i ”Take Me I’m Yours”. John Cale producerade stora delar av albumet, men inte just ”Take Me I’m Yours”. Den producerades av bandet. Glenn Tilbrook och Chris Difford skapade massor av fin musik.

The Cure – Seventeen Seconds (1980)

Favoriterna The Cure spelade in flera av deras tidiga låtar i Morgan Studios. Det andra albumet Seventeen Seconds släpptes i april 1980. Plattan innehåller ”A Forest” som även släpptes som singel och den nådde plats 31 i England. Albumet nådde tjugondeplatsen.

Motörhead – Iron Fist (1982)

När jag gick på mellanstadiet hade jag en jeansjacka med ett stort tygmärke på ryggen där det stod Motörhead ”Iron Fist” med den klassiska loggan. Det var grymt häftigt och Motörhead har därefter följt med mig genom hela livet. Jag vet inte hur många gånger jag hade turen att se Motörhead live, men det var åtskilliga. Motörheads femte album släpptes i april 1982 och nådde sjätteplatsen på albumlistan i England. Lemmys distade bas och underbara stämma håller bra än idag.

Detta är bara ett axplock av fin musik som spelades in i Morgan Sound Studios genom åren och jag avslutar listan med en singel. The Who släppte singeln ”Pinball Wizard”  i mars 1969. Pete Townshend skrev låten och den akustiska gitarren är magisk. Singeln nådde plats 19 på Billboard Hot 100 i USA och fjärdeplatsen hemma i England. Detta är en av mina absoluta favoriter av The Who och låten ingår även i ”rockoperan” Tommy.