MITT INSTRUMENT: Mountain Dulcimer – Hannah Shermis (Eldstorm)

Foto: Angelica Hvass

På fredag släpper Göteborgsbaserade folkduon Eldstorm (Hannah Shermis och Elin Engberg) sitt debutalbum Permanent Soil, en skiva där traditionella instrument som harpa, banjo och dulcimer har en tydlig roll. Idag gästar Hannah HYMNs format Mitt instrument för att prata om hur det är att spela Mountain Dulcimer.

Det verkar finnas olika varianter av detta instrument, vad särskiljer just Mountain Dulcimern?

– Det finns ett par olika typer av dulcimer, Mountain Dulcimer (eller Appalachian Dulcimer) och Hammered Dulcimer. Jag spelar Mountain Dulcimer, som är det mindre av de två instrumenten. Man lägger instrumentet på knäna och spelar med båda händer, lite som man spelar på lapsteel-gitarr. Hammered Dulcimer däremot är ett mycket större instrument, med många fler strängar, och den liknar snarare ett hackbräde. Den spelas, liksom hackbrädet, med små ”klubbor” som man slår strängarna med.

– Mountain Dulcimern är ett traditionellt folkmusikinstrument från USA och tillhör cittrafamiljen. Den finns i många olika varianter, lite större med fler strängar och lite fylligare ton, eller mindre som den jag har med fyra strängar och lite ljusare klang. Just Mountain Dulcimer är ett så kallat diatoniskt instrument, det finns bara en durskala man kan spela.

Hur skulle du beskriva ljudet instrumentet ger ifrån sig?

– Ljudet är ganska ljust och övertonsrikt, men kan vara ganska spättigt om man vill! Det finns inte så mycket till basregister på instrumentet, men det är perfekt att spela melodier på. Det är också ett ”drone”-instrument, eller ”bordun”-instrument. Ofta låter man en ton klinga kvar när man spelar melodin, grundtonen eller kvinten, och detta ger ett karaktäristisk sound till musiken.

Ditt huvudinstrument är sång, hur kommer det sig att du började spela dulcimer också?

– Jag har alltid spelat många olika instrument, även om jag studerat sång på musikhögskola och haft det som huvudinstrument i alla år. Jag älskar att lära mig nya instrument. När jag började spela old-time country i Eldstorm så upptäckte vi detta fantastiska instrument via inspelningar av gamla amerikanska folkmusik-låtar. Vi hade också lite tur i att eldsjälen Sture Svarén bor nära Göteborg där vi är verksamma: han köper in dulcimers och banjos från USA. Av honom köpte jag min fina dulcimer som jag spelar på idag, den är gjord av McSpadden Dulcimers i USA.

”När jag började spela old-time country i Eldstorm så upptäckte vi detta fantastiska instrument”

Hur gick det till när du lärde dig spela?

– När jag precis hade börjat spela så fick jag låna en lektions-DVD med en go amerikansk dulcimerspelare, och genom den lärde jag mig lite grunder i dulcimerspel och lite arrangemang av gamla traditionella låtar. Dessutom skrev jag och Elin tidigt egna låtar på dulcimer. Så jag utvecklade mitt spel mycket genom att leka och testa mig fram, skriva melodier och hitta på egna ackompanjemang.

Vilka egenskaper behövs för att bli bra på dulcimer?

– Främst nyfikenhet! Det är annars ett ganska lättspelat instrument, man kan bara spela i en tonart åt gången. Instrumentet är uppbyggt så att man enbart kan spela en skala inom den tonart dulcimern är stämd i. Med andra ord så är det svårt att spela fel toner, och det låtar snabbt ganska fint om instrumentet.

Vad är det sämsta med instrumentet?

– Som sagt, det är ett lite begränsat instrument i hur många tonarter man kan spela i, på gott och ont. Man kan såklart stämma om instrumentet och det finns också ett speciellt dulcimer-capo man kan använda för att lätt byta från att spela i till exempel D-dur, till att spela B-moll. Men man kommer ändå inte ifrån att man är lite låst till en tonart åt gången. Nu för tiden är det vanligt att dulcimern stäms i D-dur och därför går till exempel många av Eldstorms låtar i D-dur.

”Alla våra låtar bygger på att dulcimern är med som ackompanjemangsinstrument”

Vad tycker du att instrumentet adderar till Eldstorms musik?

– Alla våra låtar bygger på att dulcimern är med som ackompanjemangsinstrument. Antingen spelar vi dulcimerduo, eller så är dulcimern med och färgar strängsoundet i låtarna. Dulcimern har ett väldigt karaktäristiskt ljud, som bidrar med ett vackert, briljant lager till musiken. Det kan tillföra en änglalik kvalité, men kan även ge en skarpare, ödsligare karaktär – beroende på hur man spelar instrumentet.

Finns det några särskilda utövare du inspireras av ?

Joni Mitchell spelade mycket dulcimer, främst under de tidigare åren. Hon är en av mina stora förebilder vad gäller låtskriveri, och jag älskar hur hon spelar lediga och vackra komp på både dulcimer, gitarr och piano. Hon stämde om dulcimern för att passa henne, det hade jag själv velat leka mer med! Jean Ritchie är också en fantastisk musiker, hon är en stor inspirationskälla vad gäller den gamla folkmusikstilen. Jag älskar hur hon ackompanjerar sig själv på dulcimern.

Har du några mål gällande instrumentet just nu?

– Jag har blivit lite sugen på att jobba mer med låtskriveri på dulcimern. Jag vill också försöka smyga in instrumentet i andra sammanhang jag spelar i. Till exempel i min countrytrio My Dear Companion, som jag har ihop med Agnes Åhlund och Lea-Marie Sittler, där jag nu mest spelar banjo.

Berätta om Eldstorms debutalbum!

– Vi släpper vårt debutalbum den 8 maj! På skivan har vi velat få fram det amerikanska old-time/american-folksoundet, och till exempel gett dulcimern, och andra äldre instrument som autoharpa och banjo en bärande roll. Men vi har även velat utforska ett råare, modernare sound, där ett stort ljudlandskap fått växa fram och sätta en mystisk, mörkare prägel på musiken.

Vad händer annars framöver?

– Förutom skivsläpp så ska vi ha en live-streamad releasekonsert för skivan den 23 maj. Det gör vi tillsammans med bandet The Bitter and Sick and Die Alones, och artisten Bror Gunnar Jansson gästar. Det hela kommer att streamas via Bring it Home, ett streaming-community som jobbar för att synliggöra musik i Coronakrisen.