JH3 – Jari Haapalainen Trio – Fusion Forever

I samband med releasen av sitt fjärde studioalbum tackar Jari Haapalainen Trio för sig. Fusion Forever blir det sista i raden av ostyriga album som alla har ordet Fusion i titeln. Debuten Fusion Machine, 2016, följdes året efter av albumen Fusion Madness och Fusion Nation.

Denna stringens när det kommer till att döpa sina album ringar dock in essensen av den här egensinniga trion. Mer kännetecknande är att de välrenommerade musikerna Daniel Bingert (bas) Per Texas Johansson (saxofon, oboe) och Jari Haapalainen (trummor) inte gillar begränsningar och trånga ramar.

Första smakprovet från det nya albumet var singeln, ”Odelbergsv.30” – en suggestiv och mörkt gnistrande skapelse som får mig att tänka på hur Joy Division skulle låtit om de lyssnat mer på jazz.

John Lurie och hans Lounge Lizards, som själva beskrev sin mix av 50-talsjazz och no-wave för ”fake-jazz”, är en mer given referens som dyker upp när jag lyssnar på Fusion Forever.

Inte mindre än sjutton låtar samsas här om utrymmet, många är korta punkiga utfall där trion öser på utan förbehåll medan andra är än kortare elektroniska utflykter.

”Rastlös” och ”Speed Tickets” är två låtar som får lite mer tid på sig att verka, det är även titlar som sätter ord på energin och intensiteten som kännetecknar albumet. Laddningen består även i mer meditativa och lyriska inslag, som ”Rauk i regn”, ”Staring at the Wall”, och den vackra och värdiga avslutningen ”So Long”.

[Adrian Recordings, 8 maj]

7