10 kanonlåtar från 2010

Beach House spelar på Kulturmejeriet. 2010. Foto: Oscar Berggren/ROCKFOTO

Dags att bli nostalgiska! HYMNs Kristoffer Nilsson har tittat tillbaka på 2010 och listat 10 bra låtar från detta på många sätt gjutna musikår. Du hittar en fullständig spellista här.

Det är inte klokt vad tiden går! Om jag tänker på vissa saker som bevisligen hände för tio år sedan känns det ibland som det hände för några veckor sedan. Så är det med flera musikminnen från 2010. Å andra sidan finns det säkert saker som hände då, som jag på den tiden upplevde som fina, som jag inte ens kommer ihåg alls. Så är det i röran när minnena skapas och fylls på.

Jag tänkte tillbaka på musikåret 2010 en stund och bestämde mig för att begränsa det till max tio låtar. Det var verkligen inte lätt, men här kommer låtarna som fick vara med denna gång.

Teenage Fanclub – ”Baby Lee”

Det hade varit ganska tyst om Teenage Fanclub några år, men under våren 2010 släppte Glasgowbandet albumet Shadows där denna strålande låt ingår. Jag såg dem två gånger senare under året och de spelade, glädjande nog, ”Baby Lee” vid båda tillfällena, på Trädgårn i Göteborg och under ATP-festivalen Bowlie 2 i Minehead i England.

Goldheart Assembly – ”Carnival 4 (The Carrying Song)”

Jag blev tipsad om Londonbandet Goldheart Assemblys debutplatta Wolves and Thieves under hösten 2010. Den spelades ofta under hösten och vintern och jag faller fortfarande tillbaka till den då och då. Jag vet inte varför, men jag tänker ofta på The Beatles ”I Want You (She’s So Heavy)” från Abbey Road när jag hör denna låt. Tyvärr blev det bara ytterligare ett album innan bandet splittrades 2017.

The Black Angels – ”Bad Vibrations”

Det briljanta psychrockbandet The Black Angels från Austin, Texas släppte tredje albumet Phosphene Dream i september 2010 och ”Bad Vibrations” inleder. Det räcker så.

Dylan LeBlanc – ”If the Creek Don’t Rise”

När jag tittar i backspegeln inser jag att året var fullt av fina debutplattor. En av de allra finaste var Dylan LeBlancs Pauper’s Field som jag rankar som en av de finaste plattorna från hela decenniet. Jag hade förmånen att se honom på Pustervik samma år och det var en magisk stund.

First Aid Kit – ”I Met Up With the King”

I Sverige släpptes också en hel del bra musik 2010 och dem jag tänker på främst är systrarna Söderberg som släppte sitt fina debutalbum The Big Black & the Blue med First Aid Kit. Jag såg dem på ett fullsatt Pustervik strax efter att de hade släppt plattan. Tyvärr verkar de inte spela låtarna från denna platta så ofta längre. Senast jag såg en hel konsert med dem (Lisebergshallen i Göteborg i mars 2018) spelade de inte en enda.

John Grant – ”Marz”

John Grant släppte sin solodebut Queen of Denmark i april 2010, inspelad tillsammans med musiker från Midlake. Hans tidigare band, The Czars, hade splittrats några år tidigare. ”Marz” lär ha skapats utifrån en gammal skylt med olika glassar. Det var inte sällsynt att man stötte på John Grant på Pustervik under denna period. Plattan är, kort och gott, ett mästerverk.

Beach House – ”Norway”

I februari 2010 fick jag tips om Beach House platta Teen Dream av en kompis. Baltimoreduon gjorde stora intryck på mig och jag köpte biljett till Pustervik som snabbt sålde slut. Det var en fantastisk spelning i mars där Victoria Legrand trollband mig. Några veckor senare såg jag Beach House på avstånd i Barcelona under Primavera Sound. Det var så mycket folk att det i stort sett var omöjligt att ta sig fram mot scenen, men jag hörde ”Norway” genom Barcelonanattens mörker. Teen Dream är duons tredje platta och den blev deras stora genombrott.

Phosphorescent – ”Los Angeles”

Matthew Houck döljer sig bakom artistnamnet Phosphorescent och han släppte plattan Here´s to Taking It Easy i maj. Plattan avslutas med underbara ”Los Angeles” och när han och hans band spelade ”Los Angeles” på Pustervik i september 2010 stod tiden helt stilla. Det var magiskt vackert.

The Vaselines – ”Whitechapel”

En ganska otippad återförening skedde i slutet av 2000-talet. Den skottska duon The Vaselines släppte sitt briljanta debutalbum Dum Dum 1989 och splittrades kort därefter. I september 2010 släpptes det andra albumet Sex with an X där fina ”Whitechapel” ingår. Jag hade tur och såg dem i december under ATP-festivalen Bowlie 2 i Minehead i England. Frances McKee sjöng strålande.

Avi Buffalo – ”What’s in It For?”

Den tionde och sista låten på denna lista släpptes på Avi Buffalos debutalbum Avi Buffalo i april. Jag vet inte hur många gånger jag har spelat denna låt, men den är precis lika bra varje gång. När han och hans band spelade ”What’s in It For?” i eftermiddagssolen på Primavera Sound i Barcelona 2011 var det en underbar stund. Jag inser plötsligt att denna låt har blivit en milstolpe i mitt musikliv.