H.B. Nielsen – The Grand Opening

Henric ”H.B” Beckenäs Nielsen har enligt ett pressutskick gjort tusen saker i sitt liv. Först flyttade han till staterna för att spela hockey, sedan pluggade han poesi bara för att, när han precis skulle börja en konstnärlig utbildning, plötsligt slå sig in i tatuerarbranschen. Och nu, några år senare, är det alltså musik som gäller.

Debutskivan heter Grand Opening, och är rent musikaliskt en habil historia. Lite väl habil, faktiskt. Jag vet inte om nån minns hur Ola Klüft i The Perishers sadlade om till smörig deppricana-crooner under namnet The Lanky Swede för ett gäng år sedan? Jag minns i alla fall att Klüfts skiva Soon, Soon, Soon i sin strävan efter ett perfekt, gråtmilt lägereldssound att rida iväg i solnedgången till, utmynnade i ett slags neutrum där ingenting längre betydde någonting alls. Känslorna smetades ut som en tjock, amerikansk pannkakssmet och bristen på trovärdighet snodde fokus från det potentiellt vackra som ändå lurade där någonstans under ytan.

Samma känsla av sterilitet och konstnärligt fångenskap präglar H.B. Nielsens debut som svårmodig gitarrpöjk. Visst är låtar som ”Xanax Blue” och – min favorit – ”Song For T” på ett teoretiskt plan vackra och finstämda. Kanske säger de faktiskt också någonting om kärlek och ensamhet. Men någonstans bland slidegitarrer och genomtänkta orglar som kommer in i exakt rätt sekund går känslan av äkthet förlorad.

Jag sätter igång ett album men hamnar i en operationssal, där allting redan är på förhand uträknat och kliniskt rent. Ansvarig doktor H.B. Nielsen vill så gärna sjunga ut sitt hjärta och omfamna drömmen om sig själv – kuskandes runt mellan soffor i det rurala USA, fångandes alla dess mystiska detaljer, oändligt hjärtekrossad – att Grand Opening blir en tavla på museum. Ett verk man står och tittar på, en platta för musikklasser att lära sig spela gitarr till.

Vad Grand Opening däremot inte blir: en skiva som tränger ut ur ramen och får liv. Jättefin, och jättetråkig, är H.B. Nielsens debut.


[H.B. Nielsen, 1 maj]

3