Hallå där… I Am Karate!

Pressbild

Den 8 maj är det dags för electroduon I Am Karate att släppa sitt debutalbum Sad People Laughing. HYMN tog ett snack med Erika Ahlström och Marta Pettersson med anledning av detta.

Kan ni kort berätta om inspelningen av ert debutalbum!

– Det har varit en lång resa och vi har lagt ner mycket jobb på det här albumet. Vi har skrivit och producerat det självam vilket känns lite läskigt och samtidigt häftigt. Albumet är mixat av fantastiska Nanno Veen och mastrat av bästa Jonathan Ojeda – och det mesta är inspelat i Stockholm i vår egen studio. Skivan består av tio väldigt personliga och viktiga låtar för oss, som antingen är tagna direkt från våra liv eller inspirerade av dem. Att skriva musik är det enda sättet vi känner att vi verkligen kan uttrycka oss på, och vi vet allvarligt talat inte om vi skulle vara stabila människor utan det. Varje låt på skivan betyder väldigt mycket för oss och vi hoppas att de som lyssnar kommer kunna relatera till musiken och känna igen sig.

”Alla låtar är rätt olika men har en röd tråd som är vi”

Hur har ni tänkt kring sound-referenser? Har läst en del liknelser med Robyn, är det något ni håller med om?

– Vi har försökt skapa en palett av alla sound som finns inom oss. Alla låtar är rätt olika men har en röd tråd som är vi. Det känns extremt lyxigt att bli jämförd med Robyn – the queen. En person som lyssnar på oss skulle nog inte bli förvånad om den fick veta att vi är från Sverige/Skandinavien. Vi har ju något melankoliskt över vår alla våra popdängor, likt de flesta artister/band som kommer från Sverige.

Pressbild

Sad People Laughing, varför valde ni den albumtiteln och hur ska den tolkas?

– Vi kände att vi verkligen fick till texten till låten “Sad People Laughing” så vi döpte hela skivan efter den och gjorde den till vårt introspår. Vi kände att den representerade oss och hur vi ofta känner inför vår kultur. Vår favoritdel är ”Take form and rupture – press it down culture – never know what you gonna hit”. Samhället och alla förväntningar på livet och människor kan vara väldigt utmattande, och ibland känner vi att vi bara vill ha en paus från allt. Typiskt millennials, hehe. Nej, men vi kan ofta känna att man förväntas vara glad och må bra hela tiden. Vilket man ju såklart inte gör. Men man tar på sig masken ändå, ler och vinkar som man brukar säga. Om albumet skulle ha varit på svenska skulle det nog hetat så – “Le och vinka”.

”Vi kan ofta känna att man förväntas vara glad och må bra hela tiden”

Vad händer framöver för I Am Karate?

– Allt är ju lite oklart i nuläget men vi ser fram emot att få komma ut och spela så fort det går bra igen. I juni släpps en låt vi gjort tillsammans med artisten Max Pahmp och artist/producenten Alius, det ska bli superkul att få dela den med världen. I övrigt tänker vi skriva massa ny musik och ha det så bra vi kan i karantänen. Den 8 maj håller vi i en liten livestream på våra sociala kanaler, då vi spelar några av låtarna från skivan live för att fira albumsläppet. Då är alla välkomna att kika in och lyssna!