Masshysteri 10 år – ett album att återkomma till oavsett sinnesstämning

Varför skulle jag bry mig om att smälta in? att det sticker i dina ögon gör mig ingenting, du kommer alltid ändå å vara blind.

Jag kan inte räkna till hur många gånger jag har stämt in i inledningsfrasen på ”Låt Dom Hata Oss” och jag fullkomligt älskar den smittande energin. En låt som är ytterst befriande att lyssna på och som vittnar om den filterlösa trallpunk som utgör kärnan av Masshysteri.

Umeåbandet Masshysteri som bildades 2008 var verksamma under två år och när de splittrades 2010 så gjorde de det med flaggan i topp. Jag skulle vilja påstå att få band har fått okomplicerad punk att låta så vansinnigt bra som den gör på Masshysteri. Gruppens andra och självbetitlade fullängdare gavs ut i april 2010 och firar således 10-årsjubileum.

Redan i de första tonerna av albumets inledningsspår ”Masshysteri Del Två” känner man den smittande energin som genomsyrar hela albumet. De nio följande spåren kan närmast beskrivas som en brutalt ärlig hitparad. Med texter som sparkar uppåt i trotsiga fraser som ”Jag röstar inte för nåt, jag röstar emot” och i albumets andra spår ”Dom kan inte höra musiken” är det uppenbart att vissa myndighetsutövare får sig en känga. Med ord som vibrerar av mörker och meningslöshet är det samtidigt en röst för alla de som står utanför samhället. Låtarna sprungna ur uppdämd frustration och ilska lämpar sig som ett utlopp för lyssnarens egen frustration lika väl som det är en tillströmning av energi. Således är det ett album att återkomma till oavsett sinnesstämning.

Foto: Amanda Björk/Rockfoto

I skivans briljans ligger också synergin av ord och trallvänliga melodier som sannolikt även fångat ett och annat popsnöre till lyssnare. Icke att förglömma är samspelet i Robert Hurulas och Sara Almgrens röster i ”Satans barn”. En glöd och ärlighet som inte för en sekund känns konstgjord. Att jag genuint älskar detta album beror möjligen just på det.

När tio år nu har passerat känns Masshysteris musik fortfarande lika vital. Lika viktig. Musiken kan förvisso inte ändra på allt det som i vår omvärld har gått i oönskad riktning det senaste decenniet. Men det skänker en tillstymmelse till trygghet i att kunna fortsätta lyssna på musik som fortfarande har något att säga. Masshysteri ligger stadigt som en skatt i svensk punkhistoria. 

Albumet är ej tillgängligt via Spotify men finns i sin helhet på nedan YouTube-länk: