22 punkcovers du inte får missa

Dags att vakna, torsdagens självklara soundtrack är här! HYMNs Kristoffer Nilsson har listat tjugotvå lysande punkcovers – från Sex Pistols och Ebba Grön till Green Day.

Den allra första platta jag köpte för egna pengar var Ebba Gröns Kärlek och Uppror. Jag minns att den kostade 43 kronor, att det var sommarlov 1981, att jag nyligen fyllt tio år och att jag hade sparat en tid för att ha råd att köpa den. Den behagliga känsla som växte fram när jag gick ut ur skivaffären med plattan har sedan följt med mig resten av livet när jag har köpt skivor. Det är något särskilt med att köpa album.

Punken var en av de bättre nyskapelser som kom ut ur 1970-talet. 1977 är ett lika viktigt år för punken som 1967 var för den psykedeliska rocken. Banden spelade med rejäl attityd och det var kanske inte alltid de bästa musikerna som ägnade sig åt punkrock. Men energin i låtarna och stämningen på konserterna är något jag än idag verkligen njuter av.

Musik går ofta hand i hand och precis som inom andra genrer inspireras punken av andra artisters låtar och gör tolkningar/covers. Jag fick tyvärr aldrig se Ebba Grön, men de flesta av de andra banden på listan har jag haft förmånen att se, och här kommer en lista med några covers jag gillar. Det är ingen särskild ordning på listan.

Sex Pistols – ”No Fun”

I augusti 1969 släppte The Stooges debutalbum med Iggy Pop som sångare och plattan producerades av John Cale. Det är en milstolpe inom rockmusiken, inte minst tack vare låten ”No Fun”. Under sommaren 1977 släppte Sex Pistols singeln ”Pretty Vacant” med ”No Fun” som B-sida. I oktober släpptes albumet Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols där ”No Fun” ingår på återutgivningar. Det är en av de första plattor som ingick i min lilla skivsamling och jag lyssnade mycket på den, främst under mellanstadiet. Sex Pistols-plattan blev en milstolpe inom punken.   

Ebba Grön – ”Staten & kapitalet”

Det har gått 40 år sedan Ebba Grön släppte singeln ”Staten & kapitalet”. Låten har sitt ursprung i proggrörelsen och det var Blå Tåget som först släppte låten 1972. Jag vet inte hur många gånger jag har hört Thåström sjunga dessa textrader, men det är precis lika bra varje gång.

Flogging Molly – ”The Rare Ould Times”

I början av 2002 släppte Flogging Molly den strålande plattan Drunken Lullabies där denna grymma cover finns. Det var Pete St. John som skrev låten och Danny Doyle fick en storhit hemma på Irland i slutet av 1970-talet.

Devo – ”(I Can’t Get Me No) Satisfaction”

Den 28 augusti 1978 släpptes Devos klassiker Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! Som andra låt på plattan ligger denna härliga cover av The Rolling Stones storhit från 1965. Devo gjorde den kanske lite tråkiga rocklåten till något helt annat.

The Clash – ”Brand New Cadillac”

Ett av punkhistoriens viktigaste dubbelalbum är London Calling med The Clash från december 1979. ”Brand New Cadillac” kommer direkt efter låten ”London Calling” på plattans A-sida, men den skrevs av Vince Taylor och släpptes ursprungligen som B-sida på en singel som släpptes 1959.

The Stranglers – ”All Day and All of the Night”

I juni 1990 släppte The Stranglers albumet 10. Albumet släpptes som CD 2001 med bonusspår och bland dessa finns denna härliga cover av The Kinks singelhit från 1964.

The Exploited – ”Troops of Tomorrow”

Det är inte sällsynt att punkbanden spelar covers inom genren och skottska The Exploiteds ”Troops of Tomorrow” är ett bra exempel på det. Låten släpptes på deras andra album med samma namn och är ursprungligen en låt av The Vibrators. Detta är en strålande punkcover.

Dead Kennedys – ”Viva Las Vegas”

Elvis Presley spelade in ”Viva Las Vegas” 1963 och 1980 släppte Dead Kennedys, med Jello Biafra i spetsen, låten på den briljanta debutplattan Fresh Fruit for Rotting Vegetables. Det är en av mina favoritplattor, alla kategorier, och den lite ryckiga ”Viva Las Vegas” är grymt snygg.

GBH – ”Needle in a Haystack”

För mig handlar mycket av GBHs musik om de två första albumen City Baby Attacked by Rats (1982) och City Babys Revenge (1983). Det är två plattor som snurrade massor hemma hos mig i min ungdom, men de gjorde mycket bra även utanför dessa två små mästerverk. 1989 släpptes albumet A Fridge Too Far där denna härliga cover av The Velvelettes ”Needle in a Haystack” från 1964 ingår.

The Ramones – ”California Sun”

I början av 1960-talet använde Paul McCartney ibland ett alias och kallade sig Paul Ramone. Det var skälet till att det legendariska bandet från Queens i New York döpte sig till The Ramones. Bandet inspirerades mycket av 1960-talet och spelade in flera covers. Min allra första platta med The Ramones köpte jag i de yngre tonåren. Det var Leave Home från 1977 där The Rivieras hit ”California Sun” från 1964 finns i en rykande version.

Rise Against – ”Any Way You Want It”

Chicagopunkarna i Rise Against gjorde denna riviga cover på deras lysande album Revolutions Per Minute från 2003. Journeys hit ”Any Way You Want It” från 1980 får nytt liv av Tim McIlraths sång.

KSMB – ”Rövarnas visa”

Det är inte vanligt att en barnvisa blir punkcover, men det hände när KSMB spelade in ”Rövarnas visa” från Folk och rövare i Kamomilla stad. Det är ursprungligen en norsk barnbok från 1950-talet som skrevs av Thorbjörn Egner. Jag minns att jag älskade låten som barn och gick ofta och sjöng ”både Kasper och Jesper och Jonatan”. KSMB punkar till den precis lagom mycket och släppte den 1981.

Cockney Rejects – ”I’m Forever Blowing Bubbles”

Punk och fotboll går ibland hand i hand och ett av de tydligaste exemplen på det är Oi-punkarna Cockney Rejects kärlek till Londonlaget West Ham United. Bröderna Jeff och Mick Geggus är stora fans och bandet släppte ”I’m Forever Blowing Bubbles” 1980. Låten lär ursprungligen ha ingått i en Broadwaymusikal i slutet av 1910-talet.

The Adicts – ”You’ll Never Walk Alone”

En annan låt som har blivit väldigt känd genom fotbollen är ”You’ll Never Walk Alone” som alltid sjungs före avspark på Anfield Road i Liverpool. Det är en makalös upplevelse, även om jag inte håller på Liverpool FC. Låten är ursprungligen från musikalen Carousel från 1945 och Liverpoolbandet Gerry & The Pacemakers hade en storhit med låten 1963. Listan på artister som har spelat in denna klassiker kan göras lång och The Adicts släppte låten i en härlig version på plattan Sound of Music 1982 (plattan innehåller även en härlig cover av The Ramones härliga ”I Wanna Be Sedated” från Road to Ruin 1978). Det lite märkliga med The Adicts och ”You’ll Never Walk Alone” är att The Adicts kom från Ipswich som på den tiden hade ett riktigt bra lag i den engelska högstadivisionen.

NOFX – ”Champs Élysées”

På det sjunde albumet So Long and Thanks for All the Shoes från 1997 levererar skatepunkarna från Los Angeles en oväntad stänkare i form av ”Champs Élysées” med sång på franska. Det är en cover av låten ”Les Champs-Elysées” som blev en mindre hit i Europa med Joe Dassin 1969.

Rancid – ”Get Out of My Way”

Rancid är ett häftigt band som ofta blandar ska med punk. De släppte denna gungiga ska-pärla på debutplattan Rancid från 1993. Berkeley-bandet med Tim Armstrong i fronten punkade dock till den ordentligt. Originalversionen gjordes av The Uptones.

Dropkick Murphys – ”Which Side Are You On?”

På albumet Sing Loud, Sing Proud från 2001 hittar vi denna fina cover av ”Which Side Are You On?”. Bostonbandet tar verkligen i när de tolkar denna ursprungliga visa av Florence Reece från 1930-talets USA. Det var en sång hon skrev under de tuffa tiderna som rådde för arbetare i kolgruvorna i bland annat Kentucky.

The Havoc – ”17 Years of Hell”

Los Angeles-punkarna i The Havoc gjorde en lysande cover av ”17 Years of Hell” som de släppte på en EP 2005. Ursprungligen släppte Walesarna i The Partisans låten på en EP 1982 och den EP:n snurrade många varv i mitt tonårsrum.

Sham 69 – ”You’re a Better Man Than I”

Sham 69 var ett av de mest framgångsrika punkbanden från England i slutet av 1970-talet. Deras tredje platta The Adventures of the Hersham Boys från 1979 klättrade till åttondeplatsen på albumlistan i England. Den innehåller bland annat en fin version av The Yardbirds ”You’re a Better Man Than I” från 1965. Jimmy Pursey sjunger strålande.

Black Flag – ”Louie Louie”

Black Flag är inte mest kända för att de spelade in covers, men denna korta och rykande version av ”Louie Louie” från 1981 är lysande. Inspelningen är gjord med Dez Cadena som sångare, alltså strax innan Henry Rollins gjorde entré i bandet. Låten släpptes ursprungligen av låtskrivaren Richard Berry and the Pharaos 1957 och blev senare en storhit med The Kingsmen 1963.

Social Distortion – ”Ring of Fire”

I mars 1990 släpptes Social Distortions tredje album Social Distortion där denna klassiska Johnny Cash-hit från 1963 finns. De legendariska Kalifornienpunkarna bjuder på en härlig version av ”Ring of Fire” som ursprungligen skrevs av June Carter och Merle Kilgore.

Green Day – ”Working Class Hero”

2007 släpptes en dubbel-CD med covers på John Lennon-låtar som heter ”Make some noice – save Darfur”. Allt överskott gick till Amnesty Internationals arbete för mänskliga rättigheter och Green Day gjorde denna utmärkta cover där John Lennon själv får avsluta och det känns som en strålande avslutning på denna lista. John Lennon släppte låten på albumet ”Plastic Ono Band” 1970.