Hiphop och dans – vägen till en superhit

Drake. Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto.

Drake släppte nyligen singeln ”Toosie Slide” som var en hit redan en vecka innan den släpptes officiellt.  Fast inte av den anledningen du tror, låten läckte inte ut innan, den var inte del av en reklamfilm/soundtrack eller del av något förbeställningspaket – som har blivit ett populärt sätt att sälja sitt album nu mera. Nej, anledningen till varför den blev så populär var för att en liten del av låten släpptes på Toosies sociala medier en vecka innan.

Toosie är en 23-årig koreograf ifrån Atlanta. Toosie började sin karriär som koreograf i högstadiet när han spelade in videor till Nae Nae-dansen som var populär då och det blev snabbt en succé på Instagram. Efter det så har han samarbetat med en rad olika hiphop-stjärnor och är en av hiphop-dans-världens ledande stjärnor.

”Toosie Slide” är skräddarsydd för viral spridning via dansvideos på Instagram och TikTok, ner till varje liten detalj. Från hur låten hade premiär till hur den skapades. Drake skickade låten till Toosie innan den var klar för att han skulle kunna utveckla dansen i samband med att låten skrevs klart. Hooken på låten är en introduktion till hur du gör dansen, den är lätt att sjunga med i och kanske allra viktigast dansa till.

Att blanda dans och hiphop är dock inget nytt och har resulterat i många stora hits genom tiderna. För att förstå hiphop så sägs det att man måste förstå dess fyra viktigaste pelare. Dessa fyra pelarna är rap, att dj:a eller göra musik baserat på samples, graffiti och dans.

Dans har ständigt varit en del av hiphopen, ända sedan dess födelse. Då var det breakdancen som dominerade, därefter har dansen gått hand i hand med hiphopens utveckling och varit del av många av genrens stora milstolpar. Jag tänkte därför lista några av de största hiphop-låtarna som har en tillhörande dans.

Rob Base and DJ EZ Rock – ”It Takes Two” (1988)

Vi börjar med en absolut klassiker som har spelats flitigt på dansgolv sen den släpptes. Låten är byggd på sampels ifrån Lyn Collins sång från 1972, “Think (About It)”


MC Hammer – ”U Can’t Touch This” (1990)

Några år senare släpptes den kanske mest kända hiphop-dans-låten någonsin. Dess ikoniska dans är möjligtvis mer känd än låten och har varit med i allt ifrån film till datorspel sedan dess.

Luke Ft. 2 Live Crew -” I Wanna Rock (Doo Doo Brown)” (1992)

Det här är kanske den första riktiga Twerk-anthem-låten och en stor favorit på Miamis stripklubbar.

Terror Squad – ”Lean Back” ft. Fat Joe, Remy Ma, 2004.

Runt tio år senare är gangster-hiphopen i full sving. Fast inte ens de coolaste gangsters kunde stå still när Terror Squads ”Lean Back” ekade ut över dansgolvet.

Soulja Boy – ”Crank That (Soulja Boy)” (2009)

Soulja Boy kallas ofta för internet-rappens fader och det är med all rätt. ”Crank That (Soulja Boy)” är grunden som alla moderna virala hiphopdanser står på.

Bobby Shmurda – ”Hot N*gga” (2014)

Bobby Shmurda kom från ingenstans och slog igenom med den virala superhiten ”Hot N*gga” och tillhörande dansen Shmoney.

Silentó – ”Watch Me (Whip/Nae Nae)” (2015)

Sitlentó tog över internet med sin låt ”Watch Me (Whip/Nae Nae)”. Det är en kombination av flera tidigare populära danser som bl.a Snoop Doggs – ”Drop It Like It’s Hot”-dans, GS Boyz med låten ”Stanky Legg” och Soulja boys med ”Superman”.

Migos – ”Look at My Dab”(2015)

2015 var året då Migos fick oss alla till att dabba.

Rae Sremmurd – ”Black Beatles” ft. Gucci Mane (2016)

#MannequinChallengestartades av en grupp studenter på Colony High School. En av studenterna använde sig av ”Black Beatles”-låten när han laddade upp deras dans på internet. Dagen efter gjorde Rae Sremmurd #MannequinChallenge live på scen vilket resulterade i att låten och #MannequinChallenge blev till ett globalt fenomen.

BlocBoy JB – ”Shoot” (2017)

BlocBoy JB är en av många som stämt spelföretaget Epic för att de stulit danser till det massivt populära spelet Fortnite. Andra danser som återfinns i spelet, som också blivit anklagade för att blivit stulna, är Floss, 2 Milly’s signatur-dans, The Milly Rock och Carlton Banks från The Fresh Prince of Bel-Air och hans dans The Carlton.

Det finns mängder av andra danser som har hjälpt låtar att bli hits och jag har långt ifrån tagit med alla. Har du en favorit som inte kom med på listan? Dela gärna den med oss!