The Byrds tolkning av ”Mr. Tambourine Man” – 55 år idag

En av mina absoluta favoritlåtar från det fina musikåret 1965 är The Byrds tolkning av Bob Dylans ”Mr. Tambourine Man”. Idag är det 55 år sedan singeln släpptes.

The Byrds manager Jim Dickson gav bandet en demo, som Bob Dylan hade spelat in i samband med albumet Another Side of Bob Dylan från 1964, och bad dem spela in den. Gruppen lär först inte ha velat arbeta med låten då man inte såg någon hitpotential i den, men de tog bort lite text, kortade ned den och la till en 12-strängad gitarr. Det sistnämnda skapade delvis The Byrds magiska sound. Roger McGuinn sjöng och spelade 12-strängad gitarr och Gene Clark och David Crosby sjöng stämmorna. Övriga instrument spelades ursprungligen av musiker från blivande The Wrecking Crew som senare bland annat samarbetade med The Mamas And the Papas.

Bob Dylans version på albumet Bringing It All Back Home var ännu inte släppt när The Byrds spelade in låten. Den plattan släpptes den 22 mars 1965.  

”Mr. Tambourine Man” var The Byrds första singel och den släpptes den 12 april 1965 på Columbia Records. Det blev en så kallad ”Transatlantic hit” som toppade Billboard Hot 100 i USA en vecka i slutet av juni och hamnade överst i England (två veckor) i slutet av juli. Den intog även förstaplatsen på Tio i Topp i Sverige.

Den 21 juni 1965 släpptes debutalbumet Mr. Tambourine Man. Plattan nådde, precis som singeln, stora framgångar och The Byrds hade på några månader gått från att vara tämligen okända i Kalifornien till att bli världsberömda.

Låten är en av få låtar som Bob Dylan har skrivit som hamnat överst på Billboard Hot 100 i USA. Ingen singel som Bob Dylan själv har släppt har hittills nått förstaplatsen. Även om Dylan har haft flera framgångsrika album känns det lite märkligt att ingen av hans singlar nått överst på listan. Led Zeppelin och Jimi Hendrix, två andra namn som musikvärlden idag ser bland de allra största, hade heller aldrig någon singeletta i USA. Men Bob Dylan var under denna period riktigt nära med hitten ”Like A Rolling Stone”, som släpptes senare 1965, men den hölls borta från förstaplatsen av The Beatles ”Help!”. The Beatles hade 18 singelettor i USA och lär ha varit en stor inspirationskälla till The Byrds.

The Byrds fortsatte att göra fina tolkningar av Bob Dylan och skrev flera strålande låtar själva. Gene Clark lämnade dock bandet redan 1966, året efter lämnade David Crosby och 1968 var The Byrds över även för basisten Chris Hillman.

 The Byrds har fortfarande många lyssnare vilket statistiken på Spotify vittnar om. Där har ”Mr. Tambourine Man” spelats ungefär 50 miljoner gånger. Rolling Stone Magazine rankade The Byrds version av låten på plats 79 på listan The 500 Greatest Songs of All Time som publicerades 2004.

Originalversionen av The Byrds från albumet Mr. Tambourine Man:

1969 släpptes albumet Preflyte. Plattan innehåller demos från The Byrds tidiga period (då kallade man sig The Jet Set). Låtarna är inspelade i Los Angeles 1964 och spelades in innan man hade skrivit kontrakt med Columbia Records. Preflyte avslutas med ”Mr. Tambourine Man”.

”Mr. Tambourine Man” framförd av The Byrds i amerikansk TV den 11 maj 1965.

Ett kort klipp från Ed Sullivan Show den 12 december 1965.

Bob Dylans ”Mr. Tambourine Man” från albumet Bringing It All Back Home. Den spelades in i New York den 15 januari 1965 och det är första låten på LP:ns andrasida.

Avslutningsvis ett klipp där The Byrds framför låten tillsammans med Bob Dylan i samband med återföreningen av The Byrds 1990. Wow!