Barrens debutalbum ger känslor av både uppgång och fall

Foto: Erika Larsson

Under våren har Barrens släppt singlarna ”Arc Eye” och ”Atomos”, och nu följer trion upp med albumdebuten Penumbra som släpps idag via Pelagic Records.

Trion från Göteborg och Malmö som består av medlemmar från Scraps of Tape, ger oss en riktig kraftuppvisning i djup och melankolisk postrock. I ett sound som drivs av synthar likväl som gitarrer kännetecknas Penumbra av ett maffigt instrumentalt ljudlandskap som stundtals bryts av med ett ljusare sound. Ett landskap som det är lätt att stanna i.

Trions gemensamma behov av skapande är sprunget ur lika delar ljus och optimism som ångest och mörker. Den gemensamma kraften i det har blivit kärnan av vad Barrens och Penumbra är.

Låtarna berör ämnen som förändring och förvandling, men handlar även att vara vilse i mörkret och att samtidigt finna tröst i det. Och det är lite så man känner när man lyssnar på Penumbra – ljudvågor som sköljer över en i känslor av både uppgång och fall. Med en imponerande debut som denna undrar man vart det ska bära av nästa gång.

LYSSNA NEDAN:

Missa inte heller videon till ”Atomos” som finns att se här: