20 minnesvärda klipp från MTV Unplugged

Jag minns att jag hörde talas om MTV Unplugged på skolgården till min gymnasieskola. Jag kollade en hel del på MTV under den perioden och jag gillade musikvideor, vilket jag fortfarande gör. Upplägget att artisterna framförde låtarna mer naket, ofta akustiskt, tilltalade mig så därför började jag följa Unplugged-konserterna.

I många fall var det härliga stunder framför TV:n. MTV Unplugged blev ett begrepp i musikvärlden under 1990-talet och flera av de största artisterna spelade där. Deras låtar arrangerades om i många fall och det var i regel stort utrymme för covers.

Jag har letat upp några klipp som, nästan uteslutande, bygger på mina egna minnen från den tiden. Det är varierande ljud- och bildkvalitet på klippen och vi tar det i kronologisk ordning.

Squeeze

Den 26 november 1989 sändes den första MTV Unplugged. Ett av banden som var med var brittiska Squeeze. Det var ett favoritband på 1980-talet och de lär ha framfört ”Pulling Mussels (From the Shell)”. Övriga artister i det första programmet var Syd Straw och Elliot Easton. Jag såg aldrig konserten när den sändes men här är ett klipp där artisterna framför The Monkees storhit ”I’m a Believer”.

Sinead O’Connor

Under våren 1990 hörde jag talas om MTV Unplugged för första gången och det var Sinead O’Connors framträdande jag fick berättelser om. Jag lyssnade inte så mycket på Sinead O’Connor då, men kollade klippet på video hos en kompis. När hon spelade ”Black Boys on Mopeds” satt jag bara och stirrade. Det är, än idag, så otroligt vackert.

Stevie Ray Vaughan

Den sjätte showen var den allra första jag såg. Året var 1990 och tre låtar sändes ut över världen. ”Rude Mood”, ”Pride And Joy” och ”Testify”, samtliga från det briljanta debutalbumet Texas Flood från 1983. Några månader senare dog SRV, 35 år gammal, efter en helikopterolycka. Han är en av tidernas främsta gitarrister, i min värld, och när jag idag tittar tillbaka på detta klipp, där han spelar låtarna med en 12-strängad gitarr på det sättet, får jag samma rysningar som jag fick när jag såg det första gången. Det är verkligen helt fantastiskt! 

The Black Crowes

The Black Crowes hade släppt sin klassiska debutplatta Shake Your Money Maker och bandet spelade i Unplugged 1990. Här är ”Jealous Again” och ”Since She Talks to Angels”, den sistnämnda dock med ett störigt inslag mitt i låten, från det framträdandet. Chris Robinson har alltid varit en favoritsångare och det kanske är lätt att förstå efter detta? 

Paul McCartney

1991 spelade Paul McCartney en avskalad konsert med band. Bland de första låtarna under konserten spelades The Beatles ”Here, There and Everywhere” som är en av The Beatles vackraste låtar. Det var en magisk stund då och det är precis lika vackert idag, nästan 30 år senare. Denna konsert bedöms av andra, mer initierade, som väldigt viktig för programmets framgång och utveckling.

REM

REM släppte albumet Out of Time under våren 1991 och ”Losing My Religion” spelades varm på MTV. Senare under året gjorde bandet en avskalad konsert som blev en favorit.

Eric Clapton

1992 spelade Eric Clapton in en naken och vacker konsert i London som senare även släpptes som platta och som sålde åtskilliga miljoner exemplar över världen. Hans ”nya” version av 1970-talsklassikern ”Layla” gillade jag mycket då, men när jag hör den idag berör den mig inte särskilt mycket.   

Queensrÿche

I april 1992 gjorde det amerikanska heavy metalbandet en konsert som bland annat innehöll en strålande version av ”Scarborough Fair”. När jag hör den idag är det lite som med Claptons ”Layla”. Den tar inte tag i mig så mycket som den gjorde då.

Annie Lennox

I juli 1992 spelade Annie Lennox in Unplugged under Montreaux Jazz Festival. Där sjöng hon bland annat en cover av The Beatles ”Don’t Let Me Down” och jag minns att jag tyckte att den var grym då, men idag är det sällan den blommar ut. Avslutningen är dock magnifik.

Roxette

Det fanns även svenska bidrag i MTV Unplugged. Roxette spelade in på Cirkus i Stockholm i januari 1993. Jag har ingen särskild relation till Roxette, men minns att jag gillade deras version av Neil Youngs ”Heart of Gold”. Den håller fortfarande. I detta klipp finns även en cover av The Byrds ”So You Want to Be a Rock ’n’ Roll Star” som kanske är mer tveksam?

Midnight Oil

I april 1993 var det dags för australiensiska Midnight Oil att spela flera av hitsen mer avskalat. Det var en grym spelning och en av de bättre jag såg under 1990-talet. I den vevan lyssnade jag mycket på Midnight Oil. Även i början av 2020-talet tycker jag väldigt mycket om denna konsert.

Nirvana

Det var med stora förväntningar jag satte mig i soffan och såg Kurt Cobain och de andra komma in på scenen i New York. De satte sig på stolarna och inledde konserten med favoriten ”About a Girl”. Konserten spelades in i november 1993 och några månader senare dog Kurt Cobain.

Spelningen i New York avslutades med en cover av Leadbelly. ”Where Did You Sleep Last Night” tog tag i mig då och tar tag i mig än idag. Detta var ett av Nirvanas sista framträdanden och jag får rysningar när jag ser detta klipp nu.

Eagles

Eagles gjorde en härlig spelning 1994 som senare släpptes på plattan Hell Freezes Over. ”Hotel California” är en av 1970-talets finaste låtar och denna version är magisk, särskilt introt och publikens jubel.

Robert Plant och Jimmy Page

Denna duo som var 50 % av  Led Zeppelin gjorde en ”Unledded” version av MTV Unplugged i oktober 1994. Det var absolut ingen akustisk spelning, men den var stundtals galet bra. När de spelade ”Since ”I’ve Been Loving You” var det fantastiskt och det är precis lika bra idag.

Hole

Hole med Courtney Love i spetsen gjorde en fin spelning på MTV Unplugged och denna dänga var en favorit då och är det fortfarande.

Kiss

I augusti 1995 spelade Kiss Unplugged, utan smink, med originalsättningen och det var första gången sedan 1970-talet. Här sjunger trummisen Peter Criss fina ”Beth” från plattan Destroyer 1976 (den var även B-sida på singeln ”Detroit Rock City”). Jag lyssnade massor på Kiss i min barndom och Destroyer-plattan var en av favoriterna.  

Oasis

I mitten av 1990-talet var jag helt såld på britpop och Oasis var ett av de viktigaste banden. I augusti 1996 spelade Oasis Unplugged, men Liam Gallagher ställde in strax före konserten vilket gjorde att Noel sjöng alla låtar. Jag minns besvikelsen, men Noels låtar var ju lika bra som vanligt och ”The Masterplan” är briljant.

Alanis Morissette

I september 1999 spelade kanadensiska Alanis Morrissette flera av sina hits Unplugged. ”Head Over Feet” är en underbar låt.   

The Corrs

Irländska The Corrs genomförde en väldigt snygg konsert i oktober 1999. De gjorde bland annat en grym cover av Jimi Hendrix ”Little Wing” och det är den sista Unplugged-konsert jag kan minnas att jag såg.

TV:n fick allt mindre betydelse för mig under 2000-talet och jag förlorade MTV. Unpluggeds storhetstid hade också passerat och under de senaste 20 åren har Unplugged-konserterna fortsatt, men inte lika regelbundet som under 1990-talet.

Programidén var briljant och det blev på något sätt ett begrepp i musikvärlden. Så är det än idag även om ordet Unplugged kanske inte används lika frekvent som under 1990-talet.