Anna Ran – Desert Flower

För lite mer än två år sedan premiärade vi Anna Rans debutlåt ”The Creator”. Två månader senare följde hon upp debuten med ”Breathe”, en låt som imponerade än mer.

Jag minns att jag då tryckte på prenumereraknappen på hennes Youtube-kanal för att inte missa nästa kapitel. Väntan var dock fruktlös tills vi för drygt en månad sedan fick göra en ny premiär, denna gång av alldeles utmärkta ”All I Wanted Is You”.

Och nu är äntligen hennes debutalbum här. Jag säger ”äntligen” främst för att de första tre låtarna formligen osade kreativitet och potential. Att till slut få åtta helt outforskade spår är onekligen en ynnest.

Text och musik står Anna själv för, men hon har sett till att omge sig med en kompetent skara för att få till det stora soundet på Desert Flower: Karl Vento (gitarr), Fanny Rapp (trummor), Jonathan Albrektson (klaviatur och bas), Alma Möller (viola) och medproducenten Filip Leyman.

Vid första lyssningarna är Desert Flower en mycket väl sammansatt samling vacker, drömsk och aningen ambient konstpop, men dyker man djupare ner finner man en superb lista referenser: spår av Nine Inch Nails, Kate Bush, Radiohead, Sígur Rós, Depeche Mode, Portishead och Kent dyker i varierade grad upp under plattans 44 minuter.

Alla låtar har sin egen identitet och funktion, men exceptionella ”Be My Water” är en låt som för alltid kommer att ha en klo i min själ.

Den här typen av album går inte att göra utan mycket hårslitande och många tårfyllda stunder både i livet och i själva skapandet. Kanske är det också så att lyssnaren måste ha fått sin beskärda del av detta för att fullt ut förstå vad Anna Ran Hansen vill säga med Desert Flower.

En fantastisk debut.

[Puya Raimondii Records, 27 mars]

8