INTERVJU + PREMIÄR: Hollow Ship – ”Magic Mountain”

Foto: Kerstin Ehrnlund

I dagsläget är Göteborgsbaserade Hollow Ship ett av rocksveriges intressantaste band och idag har HYMN fått äran att premiärspela nya singeln ”Magic Mountain”. Lyssna nedan och läs sedan intervjun med sångaren och låtskrivaren Thomas Frank. Och i början av april kommer debutalbumet Future Remains.

Presentera er själva. Och berätta om era influenser

– Hollow Ship är Johannes Cronquist, Thomas Frank, Axel Jonsson Lisa Kylsberg och Mårten Magnefors. Influenser kan vara så vitt skilda ting som boken Den öppna konsten, BoAnders scennärvaro och Todd Rundgrens studioproduktioner. 

Hur startade bandet?

– Bandet föddes ur ett samarbete mellan mig och Vincent Vensal (som inte är med i Hollow Ship längre). Vi hade spelat massor ihop och fick lust att göra en utomhuskonsert med fullt band så vi frågade Mårten och Johannes och det räckte med ett par träffar för att veta att det här vill vi fortsätta med. Det är denna sättningen (mark I) som gjort hela Future Remains albumet. 

Era singlar bär en psykedelisk aura. Vad är det som gör denna musikstil så intressant att utforska? 

”Jag tror man kan säga att vi alla saker efter något i en vidare bemärkelse”

– Jag tror man kan säga att vi alla söker efter något i en vidare bemärkelse. Det är en läggning som tar sig olika uttryck. I musik ligger det nära det som brukar kallas psykedeliskt. 

Det går att höra spår av 70-talets afrobeat. Hur kom ni i kontakt med denna genre? 

– Vi har alla rotat i gamla skivbackar och nånstans på vägen bakåt mot rockens födelse så dyker Ginger Bakers och Fela Kutis skiva upp. Sedan är man där. 

Nya och instrumentala singeln ”Magic Mountain” är en relativt rak rocklåt. Vad kan ni berätta om låtens  tillkomst. 

– Jag skrev temat hemma runt tiden då vi just träffat varandra. Det var själva berget sedan uppstod magin när vi spelade låten ihop. Det var under en period när vi frenetiskt sökte efter ett gruppnamn som skulle ge känslan och tyngden av musiken vi ville skapa. Låttiteln ”Magic Mountain” var ett av namnen som florerade. 

Spåret finns med på kommande debutalbumet Future Remains. Är ljudbilden representativ för skivan som helhet?

– Just denna låten är den mest representativa låten för Hollow Ship (mark I). Den är helt okonstlad, live direkt ner på tape. Inga pålägg eller klipp i ljuden bara precis så vi lät just då. 

Det går att klassificera musiken som gitarrbaserad och det får mig att undra – vem är världens bäste gitarrist och varför?

– Svår fråga. Det finns så otroligt många bra gitarrister. Det känns lite förutsägbart men det landar nog ändå i mitt tycke hos Neil Young. För sin evigt innerliga själfyllda ton. Han har både i melodi, frihetskänsla och sound hållit fanan högt sedan sina första inspelningar.

Den 4 april är det releasefest i Göteborg. Vad finns det att säga om denna kväll?

– Det blir en väldigt speciell kväll i egen regi. Jag spelade tidigare i bandet Den Stora Vilan där vi ofta gjorde våra egna arrangemang. Jag tycker det är viktigt att kunna bjuda på något utanför ”branschen”s ramar som styr så stor del av musikutbudet, dess tillgänglighet och hur det ser ut kring konserter och deras sociala funktioner. 

Vad händer framöver. Blir det några festivalspelningar? 

– I maj kommer vi till Århus på Spot-festivalen och i juni Barracuda (Tyrolen) i småland. Sedan är det ett par festivaler till på G men inget spikat ännu men det kommer. Nästa konsert blir en klubbspelning på Strand i Stockholm 28 mars

Lycka till med debutalbumet!

– Tack!