TORRES på Loppen motsvarade alla förväntningar

Jag hörde TORRES för första gången efter det att hon hade släppt sitt andra album Sprinter 2015. I september samma år åkte jag till Amsterdam för att se My Morning Jacket på Paradiso och, otroligt nog, visade det sig at TORRES spelade på Paradiso kvällen innan så det var ett enkelt beslut att köpa biljett och se henne i Kleine Zaal på ovanvåningen. Konserten då kretsade mycket kring låtar från Sprinter och det var en grym spelning. Därefter har TORRES släppt ytterligare två album och det senaste, Silver Tounge, släpptes i början av året.

Bakom artistnamnet döljer sig Mackenzie Scott, ursprungligen från Orlando, Florida. Hon kom till Europa i början av mars och inledde turnén i England och hade även ett datum i Norden så det var enkelt att sätta sig på tåget och åka till den danska huvudstaden.

Köpenhamn var mörkt och regnigt när jag kom fram till Christianshavn, men efter en kortare promenad utmed Princessegade kom jag fram till värmen på Christiania och Loppen. Den dunkla lokalen log välkomnande.

Först ut var Harkin. Katie Harkin kommer från Leeds i England och är nog mest känd för sin roll i indierockbandet Sky Larkin. Hon gick på scen ensam med sin elgitarr halv tio och bjöd oss på en fin halvtimme. Hennes skickliga gitarrspel fick mina tankar att gå till J Mascis efter ett tag. Det får agera beröm. Höjdpunkterna var fina ”Decade” och ”Up to Speed”. Den sistnämnda släpptes faktiskt dagen efter konserten, den 11 mars. Harkin släpper sitt debutalbum i april och med tanke på hur bra singlarna låter bör det albumet prioriteras under våren.

Devos klassiker ”(I Can’t Get Me No) Satisfaction” hördes från högtalarna och de vackert mörka träpelarna i lokalen framstod som någon form av stora monument i väntan på nästa konsert.

TORRES gick på scen kvart över tio och det var fyra musiker som inledde med ”Good Scare” i grönt ljus. Den följdes upp med ”Dressing America” och ”Last Forest”, det vill säga låtar från senaste albumet inledde konserten. Det lät bra och efter ett tag föddes en härlig stämning mellan artist och publik.

Spelningen kretsade mycket om låtar från nya Silver Tounge, men det fanns så klart utrymme för äldre låtar och efter ett tag inleddes ”Sprinter” i vackert blått ljus och ljudbilden blev större. Det lät mycket bra och när den följdes upp av favoriten ”New Spin” var det succé.

TORRES varvade sina låtar med fina mellansnack och när hon sjöng underbara ”Gracious Day” och strålkastarna spred ett vitt sken över scenen stod tiden verkligen stilla. Det var otroligt vackert.

Konserten avslutades med en tung version av ”Good Grief” och ”Helen in the Woods”. TORRES första konsert i Danmark var därmed över. Den motsvarade verkligen alla högt ställda förväntningar. Jag lämnade sedan fina Loppen för den här gången, men vi ses säkert snart igen.