Trapped In A Loop – True Story

Trombonen är ett oregerligt instrument och det är inte alltid lätt att hitta de rätta tonerna. Kanske är det därför Magdalena Ågren fastnat för det? I hennes musik finns det alltid ett inslag av något som skaver och som bryter av mot det konventionella.

Det behövs mer trombon i popmusiken. (Lyssna på hur Peter Zummo skapar magi i slutet på Arthur Russells ”The Platform On The Ocean”). Magdalena Ågren (Surplus People, Sork, MAG) håller säkert med om detta då hon allt som oftast förgyller sina skimrande poplåtar med tromboninslag.

I duon Trapped In A Loop har Magdalena Ågren (synt, trombon, sång) slagit sig samman med ljudkonstnären Richard Widerberg (gitarr, elektronik, trummaskin). Tidigare har de släppt den självutgivna tiotummaren Joinus / Echo (2010) vilken nu följs upp av trespårsep:n True Story (Vips & Vaps).

Efter debuten har jag sett dem live ett antal gånger och då knockats av deras monotona och suggestiva krautpop. Jag har även tänkt att de borde ta det skitigare livesoundet med sig in i studion för att undvika att det blir för polerat.

Och True Story lever upp till förväntningarna. En återhållen intensitet vilar över det lysande titelspåret där Widerbergs repetitiva gitarrslingor flyter över en mörk elektronisk ljudbild. Mörkret skingras först när Ågrens trombontoner ger låten ett majestätiskt avslut.

Jag gillar hur väl bandnamnet Trapped In A Loop passar musiken; de upprepande och monotona elementen skapar en labyrintisk känsla.

Strukturer är inte alltid synliga men ibland är det uppenbart att vi måste våga ta ett steg utanför den upptrampade stigen; något som Ågren lakoniskt påpekar i ”Walk Like”: ”You look like your mother and walk like your father”.

Och efter att lyssnat på detta krassa konstaterande släpper vi loss till ett  befriande trombonsolo.

[Vips & Vaps, 7 mars]

7