Musikvideor du inte vill missa – februari

Februari var en stark månad för musikvideo-nyfikna. Bland annat fick vi flera släpp från Grimes (“Delete Forever” & “Idoru”), fina videor från Christine and the Queens (“La vita nuova”), Perfume Genius (“Describe”) och The 1975 (“Birthday Party”). Sydkoreanerna i BTS slog också på stort med den ena mastodontvideon efter den andra – så om man gillar sånt, ta en titt.

Detta är de videor som HYMN:s Sofie Tedenstad Svebring tycker att ni absolut bör ta en titt på från den gångna månaden:

Salvatore Ganacci Boycycle”

Emir Kobillic, mer känd under sitt artistnamn Salvatore Garnacci, vann ju i år en Grammis för sin video “Horse”, regisserad av Vedran Rupic. Nu är de tillbaka med en ännu mer spektakulär video, där Salvatore är hälften man, hälften motorcykel och på jakt efter äkta kärlek. Har man en gång sett detta kan man inte få det osett.

Taylor Swift – “The Man”

Taylor Swift går från klarhet till klarhet med sina musikvideor som numera ofta är politiskt laddade. Den här gången handlar det om hur det skulle vara om hon var en man. Scenen när mannen (som spelas av Taylor själv) sitter på tunnelbanan med världens största manspread är fantastisk. Som så många andra av scenerna i den här videon. En arg, feministisk Taylor Swift är en underbar Taylor Swift.

Ariel Sharratt & Mathias Kom – “Rise Up Alexa”

Video utan budget men med fantastisk humor. Se Ariel Sharratt & Mathias Kom sjunga till den virtuella assistenten “Alexa”. Både låten och videon är en klockren satir över vår underliga, opersonliga, AI-inspirerade värld. Hade nästan inte varit bättre med mer budget – det blir bäst så här, med aluminiumfolie och kartongbitar.

Orville Peck – “Queen of the Rodeo”

Ny video från den mystiska, maskerade kanadensiska countrysångaren Orville Peck. En vacker video. Lugn och behaglig men obehaglig på samma gång. Till syvende och sist är den en hyllning till alla Hbtqi-människor som jobbar på rodeos och rancher över hela Nordamerika. Intressant ämne och en bra utgångspunkt för en mycket fin och lite skavande musikvideo.

Bästa svenska video:

Rein – “Closer to Reality”

Hade nästan velat ge den här titeln till Glitterfittan – “Jag mår skit” men valet landade till slut ändå på Rein med nya videon till “Closer to reality”. En futuristisk video där Rein är klonad och används som experiment-kanin för den ledande regimen. Så här säger Rein själv om låten: “Ibland kan man känna sig mer levande i sina drömmar och ifrågasätta verkligheten man lever i. Det är något som jag gjort sen jag var barn. Drömmen om att få fly bort och att bli fri från det som håller en tillbaka”.