Amason på Vega – samspelt och välplanerat

Arkivbild. Foto: Evelina Andersson-Ericsdotter/Rockfoto

I år har det gått fem år sedan Amason släppte den hyllade skivan Sky City och kort därefter letade sig indie-supergruppen omedelbart in i den svenska musiksjälen. Efter några år av frekvent turnerande har bandet tagit det lite lugnare med gigandet. Nu aktuella med den första delen av dubbelalbumet Galaxy är Amason ute på en liten mini-turné i Scandinavium, ikväll på Vega i Köpenhamn.

Vega är halvfullt och trots att bandet redan har klivit på står många längs väggarna och en del hänger i baren. Bandets energi väcker dock till slut torsdagskvällens sömniga konsertbesökare och det blir till slut ett riktigt livat dansgolv framför scenen.

Med krispiga synthslingor och Amanda Bergmans hjärtskärande sång är bandet som ett massivt ånglok som kommer med en otrolig kraft. Framför en gigantisk backdrop av en bergssiluett med en skimrande galax i fjärran känns spelningen lite som ett musikaliskt skådespel. Varje låt är välplacerad, tajmad och som en del av en större helhet. Varje gång man överrumplas av någon av Amasons mer explosiva låtar – som exempelvis ”Kelly” eller ”Älgen” – och börjar längta efter något lugnare kommer en ballad eller en nertonad vers precis där man vill ha det.

Det är dock i de lugnare låtarna som konserten är som mest magisk. Den känslosamma ”Flygplatsen” är en av kvällens höjdpunkter och får samtliga kärlekspar i lokalen att krama om varandra. Jag vill här verkligen lyfta den nysläppta låten ”Några ord om dig”. En otroligt vacker och tårdrypande duett mellan Amanda Bergman och Dungen-sångaren Gustav Ejstes. Det känns även spännande att höra Ejstes sjunga en låt som inte har en ultra-subjektiv låttext.

Amason hyllas ofta för att vara väldigt samspelta live. Och det är verkligen ingen underdrift. Bandmedlemmarna verkar förstå varandra så pass mycket att de knappt behöver växla några blickar på scenen. Musiken är fruktansvärt tight och det låter nästan som om det vore taget direkt från skiva. Det är nästan att man börjar misstänka att Amason använder playback?