Bobby Royale – twitterrelationen som blev ett band

Gustave ”Gurra G” Lund är något så unikt som en mångsysslare som gör skäl för namnet. Han är musiker, kompositör, hiphoplegendar, skådespelare, författare, twitterskojare och dramatiker. Under 90-talet var han med i JustD och han har skrivit låtar till bland andra Jan Malmsjö, Lasse Stefanz och Charlotte Perrelli. Sedan några år tillbaka ligger fokus på hiphopkvartetten Bobby Royale.

Bobby Royale består av rapparen Nils ”Nisse/Isak Parker/Shizzy Wigg” Ahlsén, basisten Thomas ”Tjompa” Blindberg, trumpetisten Björn “Skiss” Edqvist och så Gustave Lund som trumslagare och producent. Bandet bildades då Gurra och Nisse lärde känna varandra över Twitter. Nisse hade ett löst projekt tillsammans med Skiss som Gustave hoppade på.

– Det är en twitterrelation som har utvecklats till ett band. Sedan känner jag Tjompa sen tidigare, vi har gjort hur mycket som helst tillsammans. Så man kan säga att det är två par som har gått ihop, säger Gustave Lund och fortsätter,

– Det är jävligt lyxigt att ha tillgång till trumpet, och dessutom ha en blåsare som verkligen kan lira. Och Tjompa är världens bästa basist. Så det blir väldigt levande.

Hösten 2019 släpptes debutalbumet All Night Show men redan nu är de tillbaka med ”Bare Knuckle Dance Move” – den första singeln från ett kommande album.

– Vissa låtar har funnits med ganska länge. När vi började jobba ihop hade Nisse och Björn hållit på sen tidigare och de hade massa låtskisser och demos som de skickade till mig. Så började jag sålla i det där och hittade en del bra grejer, bland annat det som blev ”Bare Knuckle Dance Move”, säger Gustave Lund.

Under våren släpper Bobby Royale ytterligare två singlar varav den senare är ett samarbete med Loulou Lamotte från Melodifestival-aktuella The Mamas. Men exakt hur albumet kommer låta är ännu osäkert.

– Jag kan redan nu se ordet ”spretigt” i recensionerna, skrattar Gustave. Alla i bandet fullkomligen bubblar av glädje för att få göra musik, så då får man ta till vara på inspirationen och influenserna. I och med att vi gör allting själva och inte ligger på något majorbolag så kan vi ju göra vad fan vi vill, det finns ingen mall.

– Jag är så pass gammal att jag fortfarande gillar albumformatet. Jag får alltid aktivt jobba bort impulsen att trycka in tjugo låtar på varje platta, men den här skivan landar nog någonstans i gränslandet mellan EP och fullängdsalbum.

”Jag får alltid aktivt jobba bort impulsen att trycka in tjugo låtar på varje platta”

”Bare Knuckle Dance Move” är ett energiskt hiphopstycke med goda förutsättningar att bli något så ovanligt som en bra sommarplåga. Och förhoppningsvis kommer singeln höras på några festivalscener i sommar. I skrivande stund finns inga spelningar inbokade, men enligt Gustave Lund vore det snudd på slöseri att inte spela live med Bobby Royale.

– Vi har ju faktiskt några musikaliska genier i bandet. Jag är väl på min höjd hyfsad på att spela trummor och trycka igång någon sampler, men de andra är helt fantastiska. Det blir lite mer än att vi bara står och rappar till våra egna backtracks, som det annars ofta är, säger han.

Att Gustave Lund nu satsar helhjärtat på Bobby Royale indikerar att kvartetten kommer göra stort väsen av sig – i såväl spellistor som på dansgolv och sommarfestivaler.

Så egentligen kvarstår bara en fråga: vad är en/ett ”Bare Knuckle Dance Move”?

– Jag vet inte, det får du fråga Nisse om, skrattar Gustave. Men det låter ju jävligt häftigt, eller hur?

Lyssna på ”Bare Knuckle Dance Move” nedan: