Musikvideor du inte vill missa – januari

Under januari har visuellt orienterade artister som Billie Eilish släppt nytt (egenregisserat, dessutom), såväl som Melanie Martinez, Eminem, Alicia Keys, Rosalía och Paramore-sångerskan Hayley Williams. Dock blev det ingen amerikansk Grammy för svenska Tove Lo som var nominerad i musikvideokategorin med videon till “Glad He’s Gone”.

Vi har scannat av musikvideoutbudet såväl i Sverige som utanför och hittat dessa videor som ni inte vill missa från januari:

Madame Gandhi – “See Me Thru”

Madame Gandhi är en sjukt cool elektronisk artist, aktivist och före detta trummis till M.I.A. I den här stilistiskt snygga videon syns hon spela trummor och digga till musiken. Temat är relationer, queer-representation och stadga i en föränderlig värld. Medverkar gör också det gifta paret Ania Catherine och Dejha Ti, som både regisserat och medverkar i själva videon.

In This Moment – “The In-Between”

Det alternativa, gotiskinspirerade metalbandet “In This Moment” släppte nu i januari denna spirituella musikvideo. Den är regisserad av sångerskan Maria Brink tillsammans med Robert Kley. Videon har allt: dräkter, masker, religiösa symboler, rök och eld – utan att upplevas som “för mycket”. Snarare smakfull och sparsmakad. Se och lär!

Jaguar Jonze – “Rabbit Hole”

Gult är inte fult. Speciellt inte i den här videon. Den eklektiska, japanskättade indiepop-musikern Jaguar Jonze vet hur man gör en färgkodad, snygg men avskalad musikvideo. Bonus blir det när varje bildruta kan användas som artwork i ens sociala medier. Välkommen till 2020-talet. Så här ska det se ut. Låten är dessutom med i “Australia Decides” där den har chans att bli Australiens bidrag till årets Eurovision.

Lolo Zouaï – “Desert Rose”

En väldigt personlig och intim video om hur det kan vara att besöka sitt hemland eller en plats som man till viss del hör hemma på, men ändå inte. Och om hur dubbla känslor av både tillhörighet och utanförskap kan existera parallellt. Det berättar Lolo Zouaï om i den här fina, lite sorgsna videon till “Desert Rose”.

Bästa svenska video:

Bjoern – “Why”

Ytterligare en sorgsen – men väldigt fin – musikvideo på det tyngsta temat av dem alla: Varför någon väljer att ta sitt liv. En avskedslåt som berör. Bakom artistnamnet Bjoern finns Linnea Björn och videon är regisserad av Pontus Norberg.