Bob Dylan-vibbar med Folks på Fyrens Ölkafé

Lördagen bjöd först på solsken men under eftermiddagen drog det in moln som effektivt gömde den ljusblåa himlen. Några tallbitar på besök från de nordliga skogarna stod i ett träd och åt bär och småpratade och den lilla gärdsmygen sjöng sitt vackraste från ett buskage. Naturens musik börjar bli allt mer frekvent denna milda vinter.

På Fyrens Ölkafé var det dags för en annan typ av musik då Folks skulle släppa sitt andra album. Debuten Bohemian Highway släpptes 2017 och singeln ”Still Waitin'”, som släpptes i fjol, indikerade att den nya skivan kan bli intressant.  

Men först ut var Charlie Hörnlund från småländska Växjö. Det var en ny bekantskap för min del och hon gick på scen med en annan gitarrist klockan åtta. De spelade låtarna med varsin akustisk gitarr och Charlie Hörnlunds sång var väldigt fin. Spelningen höll på en halvtimme. Jag har inte hittat några inspelningar av henne någonstans, men lägger namnet på minnet.

Folks gick på scen strax före nio och de fem musikerna skapade snabbt en härlig ljudbild. Det var ofta väldigt bra ljud och spelningen präglades väldigt mycket av den nya plattan. Albumet släpptes för övrigt i 200 exemplar. 

Det kan ibland vara lite svårt att ta till sig låtar fullt ut som jag aldrig har hört tidigare men de variationsrika låtarna, ofta åt americanahållet, landade perfekt. Tre låtar berörde mig särskilt och det var ”John Lee pt.2”, tidigare nämnda ”Still Waitin'” och ”Old Town” i slutet. Den sistnämnda tolkade jag som en hyllning till stadsdelen Gamlestan. 

Det var härlig lördagsstämning i den välbesökta lokalen och en dunkel belysning vid scenen. Ett varmt rött ljus träffade den mörka scenen från sidan och spontanjubel hördes efter flera gitarrsolon under konserten från den, till vissa delar, dansande publiken. 

Folks visade återigen att man är ett riktigt bra liveband och det känns inte som en vågad gissning att det förekommer en del av Bob Dylan i dessa musikers skivsamlingar. Tankarna gick flera gånger åt det hållet under konserten. Jag hoppas att Folks spelar i närheten snart igen, men innan dess får jag nöja mig med att bli mer bekant med de nya låtarna.