P3 Guld: Hiphopen är den nya schlagern

Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

Hiphopen är den nya schlagern. Vinnarna av P3 Guld förkunnar det vi redan visste. När hiphopen fullkomligt krossar allt motstånd i form av publika röster i branschgalan blir Sveriges Radio den sista utposten som absorberas av den ostoppbara musikvågen. Ännu ett bevis på hur folklig hiphopen och rappen är, oavsett moralpanik från arga snickare.

Så var det dags för P3 Guld igen. Ännu ett år med nomineringar lika uppfinningsrika som Kodjo Akolors cringe-humor. Skillnaden från tidigare år är att prisvinnarna inte var vit mellanmjölkspop. Hiphopakter tog hem pris i kategorierna årets artist, årets grupp, året låt, framtidens artist och så klart årets hiphop/r’n’b.

Kvällens vinnare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

En av kvällens två stora vinnare blev Dree Low som knep pris för sin egen genre och som framtidens artist. Med bland annat förra årets Flawless i ryggen var det inte direkt någon skräll, bara ännu en fingervisning på hur irrelevant den svenska pop-hopens nödrimmare Hov1 är i jämförelse.

Kvällens andra stora vinnare blev Molly Sandén som på röda matten förklarade att Guldmicken var det pris hon helst ville gå hem med. 27-åringen berättade om att kärleken till sitt band och att hennes fantastiska fans gjort förra årets livespelningar till något alldeles speciellt. När Molly sedan stod där med galans mest åtråvärda pris i handen var hennes glädje svår att kalla något annat än genuin. Sandén vann även pris för årets pop där hon konkurrerade med förhandsfavoriter som Veronica Maggio och Mares.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

I övrigt var galan precis så slätstruken som en kan föreställa sig. Playback-sång avlöstes med halvrepeterade dialoger och pinsamma videoklipp. Men bland all tandlös hemskhet slogs briljans till i några korta stunder. Refused höjde volymen rejält och visade hur live-musik ska framföras i form av låten ”REV001”. Snoh Aalegra gjorde galans mest högklassiga nummer när hon framförde smått otroliga ”Situationship”.

Vi fick även ett energipiller när Arre! Arre! från Malmö vann årets rock/metal. Bandets tacktal med extra-allt avslutades: ”Fuck Jimmie” varpå Kodjo halvhjärtat påpekade att Sveriges Radio såklart tar avstånd från sådana uttalanden.

Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio

P3 Guld blir fortsatt en tradig gala som främst vänder sig till folk som tycker om musik så länge de inte behöver välja själv. Ett tondövt nomineringsurval omvandlades dock till en frisk fläkt när vinnarna sammanfattats.

När något så stillastående får pågå år efter år är det nödvändigt med förändring, oavsett hur förändringen ser ut. Hiphopen kan ha räddat det sjunkande skeppet, i alla fall för några år till.