VIDEOPREMIÄR: Siri Karlsson – ”The Party”

2018 uppförde Siri Karlsson verket Horror Vacui (rädslan för tomhet), ett cirka 20 min långt beställningsverk av SR P2 till sista upplagan av Art’s Birthday Party på Södra Teatern. Duon inspirerades av 1500- och 1600-talens kartografer och hur de fyllde och dekorerade världens oupptäckta platser med bilder ur fantasin och mytologi. Nu har verket utvecklats till ett fullängdsalbum som släpptes den 8 november. Den udda sättningen av syntar, nyckelharpa, sax och röster skapar här ett suggestivt elektroniskt ljudlandskap.

Tecknaren och musikern Per Byström har illustrerat en världskarta över Horror Vacui och tolkat Siri Karlssons musikaliska landskap i bild.

– För oss är Horror Vacui lika mycket ett konstverk som ett album – en fristad för experiment där vi utforskar känslor, texturer, ljud och oljud. Musiken kräver uppmärksamhet och en bra ljudanläggning, säger Maria Arnqvist och Cecilia Österholm som utgör Siri Karlsson.

Foto: Tobias Regell

Idag är det premiär för videon till spåret ”The Party” som var det första smakprovet att släppas från Horror Vacui. Eva Arnqvist, konstnär, har gjort videon till The Party. Det är hennes andra video för Siri Karlsson. Hon säger följande om arbetet:

– Videon kom till i somras, på landet som en lustfylld lek med barnen. Tillsammans gjorde vi masker av material vi hade för handen. För mig handlar låten om rytm och energi, lust, lek och känslor. Eller vad som händer när vi släpper taget, förlorar kontroll, vilket nästan kan upplevas som en provokation idag. I ett samhälle allt mer besatt av att placera saker i fack, svart och vitt, vilket hela albumet, Horror Vacui, rädslan för tomhet, känns som en uppgörelse med, och protest mot. Att bejaka fantasi och lust, att våga experimentet, leken – galet rock ’n’ roll helt enkelt.