Söndagsmys med Lightning Dust på Vega

Lightning Dust är en duo som består av de skickliga musikerna Amber Webber och Joshua Wells, från Vancouver i Kanada. I mitten av 2000-talet var båda med och formade psychrockbandet Black Mountain och Amber Webbers sång fick mig nästan att ramla omkull när jag för första gången hörde Black Mountain 2010. Då hade de precis släppt den tredje plattan Wilderness Heart och det var främst låten ”Rollercoaster” som körde över mig fullständigt. Det är en fin rocklåt, generellt sett, men när Amber Webber börjar sjunga efter ungefär två minuter smälter jag helt, varje gång.

I september släpptes det fjärde albumet med Lightning Dust, Spectre, som är en av årets finaste plattor. Joshua Wells keyboardslingor skapar en härlig inramning och Amber Webber sjunger underbart. Storheten i hennes röst framstår nog ännu tydligare på den senaste plattan. Inledningsspåret ”Devoted To” är ett väldigt bra exempel.

Den 8 december 1980 mördades John Lennon i New York och samma datum 1943 föddes Jim Morrison i Florida. Detta är två av de viktigaste musikerna i mitt liv och att en favoritsångerska skulle sjunga på Vega i Köpenhamn just denna kväll gjorde att jag åkte från Göteborg till den danska huvudstaden under söndagseftermiddagen.

Det var en lugn och stilla kväll när jag promenerade utmed Vesterbrogade. Det märktes verkligen att det var söndag. Vid Enghavevej svängde jag och gick sedan in på Ideal Bar. Tre röda strålkastare lyste över scenen i den annars dunkla lokalen.

Lightning Dust gick på scen som en kvartett klockan nio och inledde med ”Devoted To”. Den följdes upp med vackra ”Led Astray” och det lät strålande. Konserten handlade mycket om låtar från den senaste plattan, men det fanns även utrymme för äldre låtar som till exempel fina ”Diamond” och ”Never Again”.

En av fördelarna med att gå på konsert på söndagar är att alla verkligen går dit för musiken. Det var knäpptyst under låtarna och rummet kunde, utan hinder, fyllas av musiken. Det var mycket bra ljud och vi trollbands av de skickliga musikerna och Amber Webbers sång. Sammanfattningsvis var en väldigt vacker stund och det blev en perfekt avslutning på helgen.

Lightning Dust åker vidare till Leipzig och Berlin innan Europaturnén avslutas i Holland. Själv testade jag den nya metron från Enghavevej till Hovedbanegården. Det gick utmärkt. Jag skänkte en varm tanke till John Lennon och Jim Morrison och The Beatles ”In My Life” surrade på avstånd i mitt huvud. En stund senare rullade tåget över bron och mina barndomskvarter glittrade i fjärran.