Baula har en god magkänsla inför Viva Sounds

På fredag är det återigen dags att öppna portarna till musik- och konferensfestivalen Viva Sounds i Göteborg och på en av scenerna uppträder Göteborgsbaserade Baula – ett band som HYMN hjälpt till att boka. Daniel Andersson tog sig ett snack med duon – bestående av Ísak Ásgeirsson och Karolina Thunberg – vars aktuella EP Drought tillhör ett av årets finaste släpp. Baula spelar på Café Hängmattan 23:30.

På fredag är det dags för årets upplaga av Viva Sounds och ni spelar under öppningskvällen på Hängmattan. Vad säger magkänslan?

– Magkänslan säger MYS!

Det är en stark lineup. Har ni koll på övriga bokningar under fredagskvällen.

– Ganska bra! Tre starka tips är Sam Florian som spelar 20:00 på Holy Moly, vår kompis Nathan Aeli som spelar 21:30 på Hängmattan och Linn Koch-Emmery som showar precis innan oss på Musikens Hus!

”Sedan behöver inte publiken förvänta sig några långa mellansnack”

Vad kan publiken förvänta sig av er?

– En helt ny oprövad låt live! Den skrev Isak i Berlin för några år sedan, och döpte den efter den gamla flygplatsen Tempelhof där han satt och längtade hem. Sedan så behöver publiken inte förvänta sig några långa mellansnack.

Tidigare i år släppte ni debut EP:n Drought. Vad kännetecknar er musik och vad definierar er som liveband?

– Enkla melodier, rytmiskt och Tarantino-gitarrer = Baula.

– Vår ambition är att försöka hålla hela spelningen intressant och levande, men vi har inga konstiga hattar på oss eller annat tok live.

Vem av er gör vad under skaparprocessen? Är det svårt att komma överens?

– Vi gör lite av varje, men jag gör oftast låtmelodier och Isak skriver mer av texterna.

– Oftast bollar vi saker fram och tillbaka. Ingen av oss är tyvärr den som skriver en låt i ett helt svep så då är det tur att man har någon man kan slänga över till när det blir torka.

– Vi har inte svårt att komma överens och det är skönt att det är helt okej att såga varandras idéer också.

Berätta om era influenser.

– Vi influeras nog på varsitt håll men den gemensamma nämnaren är alltid The Raveonettes och U.S Girls. Vi såg nyligen Orville Peck på Sticky Fingers och de gav oss massa inspiration och även lust att leva ut vår inre cowboy.

Hur är det att vara en duo? Och när grundades Baula?

– Grupparbeten kan vara ganska komplicerade ibland, men det är skönt att vi bara har varandra att förhålla oss till. Sedan spelar vi ihop med våra bästa vänner så det är också lyx!

– Vi blev med band runt 2015 efter att vi träffades under en teaterpjäs i Karlstad där jag spelade en kvinnlig version av Charlie Sheen från serien Two and a half men och Isak spelade hennes stalkiga granne.

Vad säger framtiden. Har ni något nytt material på gång?

– Spåkulan säger att det är saker på gång. Vi har låtar för en ny EP, men kanske skriver vi några till så vi kan spela in ett debutalbum. Efter nyår ska vi leva ut klichén att åka ut till en stuga i värmländska skogen och skriva musik. Det känns som vi är något på spåret efter förra släppet!