Musikvideor du inte vill missa – november

Kryp fram från dina mörka skuggor (november, vilken skitmånad!) och tina upp själen med dessa finfina musikvideor från bland andra Rosalía, G Flip och Privat.

ROSALÍA – “A Palé”

Om du missat Rosalía är det dags att krypa fram från vilken sten det än är du gömmer dig under. Det spelar ingen roll om du till exempel är från en annan generation, annars lyssnar på andra genrer eller vanligtvis inte lyssnar på musik på andra språk än svenska och engelska. Glöm nu allt detta. Rosalía spränger gränser. “A Palé” är en av hennes mörkare låtar och videon är en i raden av troféer.

SebastiAn – “Sober” feat. Bakar

Vi förflyttar oss från Spanien till Frankrike där vi hittar SebastiAn. Från hans andra album kommer videon till “Sober” som han gör tillsammans med artisten Bakar. En tvättäkta konceptvideo i svartvitt med grafiska scenerier och surrealistiska vyer.

G Flip – “Stupid”

Australiensiska trummisen och musikern G Flip börjar ta sig igenom bruset även här i Sverige. Förutom musikalitet besitter hon en stor dos humor. I den här videon är hennes ansikte och hår, glasögon och kläder projicerade på en massa olika individer i olika åldrar. Det ser så konstigt ut, och är därigenom oemotståndligt.

Weaves – “Internet Tears”

Vilka känslor framkallas hos oss när vi surfar runt på internet? Hur kan det få oss att känna så mycket? Det utforskar kanadensiska Weaves i videon till “Internet Tears”. Videon är så retro och fulsnygg att den blir fantastisk. Ett extra plus i kanten för alla sjuka outfits.

Bästa svenska video:

Privat – “Marmor”

Nu när vi åkt nästan jorden runt landar vi återigen i Sverige. Här tar artisten Privat (nytt artistnamn för Erik Rapp) ett kliv i en modig riktning. Naken, sårbar och bräcklig låt och video. Erik Rapp har samarbetat kring bild, form och video med kreatören Martin Falck, som tidigare jobbat med akter som Fever Ray, Robyn, The Knife och isländska Björk. Bara en sån sak.