Comfort Addict har bytt indiepop mot synthar

Foto: Joakim Lund

Stockholmska Comfort Addict har bytt indiepop mot synthar, catchiga melodier och pastellfärgad retroestetik på nya singeln ”Why Don’t You Tell Me”. Just nu jobbar de på sin debutskiva. HYMN tyckte det var dags att stifta lite närmre bekantskap och tog ett kort snack med grundarna Fredrik och Per som, tillsammans med gitarristen Richard, utgör Comfort Addict.

När bildades Comfort Addict?

Per: – Jag och Fredrik har spelat ihop sedan gymnasiet och haft olika band tillsammans sedan 2001. Comfort Addict har vi haft i tio år.

”Det elektroniska retrostuket började som något av ett sidospår för oss”

Hur kom er senaste singel ”Why Don’t You Tell Me” till?

Fredrik: – Jag skaffade Logic till min Macintosh och började testa olika synthljud. Då fick jag idén till en vers. Sedan spelade jag in en grund till refrängen för att lyssna på väg till jobbet. Vid ett övergångsställe kom det en bil. Något med bilens ljud gav mig idén till resten av melodin. Bilen startade liksom på ”rätt ton” kan man säga… När jag kom hem sprang jag till pianot och gjorde klart låten.

Både ”Why Don’t You Tell Me” och er förra singel ”Ja må hen leve” går i en mer elektronisk riktning jämfört med hur ni har låtit tidigare.

Per: – Ja, vi har ju haft ett mer traditionellt indiepopsound innan. Det elektroniska retrostuket började som något av ett sidospår för oss, där vi ville utforska nya ljud att använda till vårt kommande debutalbum.

Fredrik: – Kanske är det också en naturlig följd av att vi idag endast är tre i bandet?

Per: – Tidigare har vi repat fram mycket av arrangemangen i replokalen. Till dessa två singlar har vi istället jobbat mer med datorer och synthar, snarare än traditionella instrument. Vi tänker att vårt album kommer att bli en blandning av indiepop och ett mer elektroniskt sound.

”Vi vill åka ut och spela igen så att man får känslan av att man är musiker och inte bara någon slags programmerare”

Ni har nämnt att ett debutalbum är på gång. Vad händer annars i Comfort Addicts värld under den närmsta tiden?

Per: – Vi försöker promota ”Why Don’t You Tell Me” så mycket som möjligt. Samtidigt jobbar vi på vår debutskiva som vi även producerar helt själva. Sedan är planen att få ihop ett liveband med trummis och basist igen i samband med släppet. Just nu sitter vi mycket framför våra datorer och skapar musik. Vi vill åka ut och spela igen så att man får känslan av att man är musiker och inte bara någon slags programmerare.

Fredrik: – Vi har hunnit få en tydlig bild av hur vi vill att skivan ska låta.

Per: – Ja, låtarna är färdigskrivna så i våra huvuden är den redan klar. Nu ska vi bara få den att låta bra ”i verkligheten” också.

“Why Don’t You Tell Me” är släppt både digitalt och på vinyl. Låten finns i flera versioner, inklusive två remixar.