Viva Sounds 2019 – intervju med Ellinor Andersson och Mattias Tell

Den tredje upplagan av showcasefestivalen Viva Sounds knackar på dörren i Göteborg. HYMNs Kristoffer Nilsson ställde några frågor till Ellinor Andersson och Mattias Tell på Westside Music Sweden inför festligheterna den 6-7 december.

Festivalen har haft en otrolig utveckling på kort tid och i min kalender ligger tidpunkten perfekt i början av december. I år är 30 artister från sju olika länder bokade på sju olika scener samt ett gediget konferensprogram på lördagen med många kända namn i panelerna. Till flera scener är det dessutom fri entré!

Det är tredje året i rad ni arrangerar Viva Sounds och festivalen är rekordstor i år om man tittar på antalet artister och konferensdelegater. Hur har festivalen lyckats växa så mycket på så kort tid?

Mattias: – Jag tror på tre anledningar. Vi har gjort två upplagor så många har sett det utifrån och vill nu vara med och sätta artister. Sen har vi även lyckats hitta en plats som någon behövde ta, en klubbfestival med många internationella gäster och artister – men framförallt handlar det om Göteborg. Sammanhållningen som finns här mellan folk som håller på inom musikscenen är ganska speciell. Det är kanske även lite bonus att vi gör något som behövs i mörka december, precis lagom innan glöggen tar över landet.

”Sammanhållningen som finns här mellan folk som håller på inom musikscenen är ganska speciell”

Hur föddes idén till festivalen från början?

Mattias: – Jag besökte ett event i Bryssel, på Ancienne Belgique, som får sägas vara vårt Pustervik. De planerade en heldag med fint innehåll och några gig på kvällen så då kändes det som att det där borde vi också kunna göra. Att ta sig an en klubbfestival hade varit värre och det var aldrig tanken från början. Det första året (2017) gjorde vi en konferens och sju band på Bengans och Oceanen, sen har det ballat ur.

Är det lättare eller svårare att få representanter från andra länder att resa till Sverige i december?

Mattias: – Jag är osäker på vilken skillnad månaden gör, jämfört med om vi legat på våren eller så. Men det är inte svårt att få folk till Göteborg. En del av våra gäster har varit i Stockholm men få har varit i Göteborg. Det hjälper, även om många frågar om chansen till snö och minusgrader. Jag har inget problem att dela ut besvikelse där. Det är nåt visst med regnet här ändå.

Beverly Kills under förra årets festival

Vad kan en konferensbesökare förvänta sig på lördagen?

Ellinor: – Man kan förvänta sig otroligt mycket kompetens och en väldigt bra bas att knyta kontakter lokalt, nationellt och internationellt. I år har vi även försökt bredda så att vi tilltalar ännu fler genrer inom musiken, för artisternas skull.

Spelningarna är utspridda på sju olika ställen, från Pustervik i Öster till Musikens Hus i Väster. Är det något särskilt man bör tänka på om man vill se så många konserter som möjligt?

Ellinor: – Man bör vara på det klara med att det är ”first come – first served” som gäller på alla ställen, utom Pustervik och Musikens Hus där det går att säkra sin plats med biljett. Det går alltså inte att köpa biljetter till de flesta scener, så blir det fullt så är det fullt. Ett tips är att försöka vara på stället i god tid eller kanske ha någon kontakt på plats som kan uppdatera om läget om det verkar bli fullt.

”Ett tips är att försöka vara på stället i god tid eller kanske ha någon kontakt på plats som kan uppdatera om läget”

De flesta artister i programmet kommer från Sverige. Jag gissar att ert svar skulle bli alla, om ni fick välja, men om ni tvingas välja ut varsin musikakt som inte är svensk och som man inte bör missa på fredagen respektive lördagen, vilka blir det då?

Ellinor: – På fredagen väljer jag Parasol Caravan på The Abyss och på lördagen Lightning Dust på Oceanen.

Mattias:Lea Santee på Oceanen på fredag ska bli kul och Red Rum Club på Pustervik efter midnatt på lördag kommer bli galet, men jag älskar verkligen nya skivan av Lightning Dust så Oceanen 22:30 rekommenderas också.

Till sist, är det något annat ni vill nämna inför festivalen?

Mattias: – Lyssna på spellistan, lös biljett och se till att ha kul på Viva Sounds. Saker som händer, de sker ju bara en gång och hemmakvällar finns det tillräckligt många av.

Vi ses i vimlet.