Tiotalets låttexter – en känsla

Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

Det är först när man sätter sig ner för att sammanfatta dem som man inser hur långt tio år faktiskt är. När 10-talet började var jag 12. När det slutar kommer jag vara 21. Det har varit min tonår och min student och kanske, om jag vågar drista mig, mitt musikaliska uppvaknande.

Det är lång tid. Väldigt lång tid.

Men det handlar inte om mig. Jag har ingen examen i sociologi och ingenting som gör att jag kan hävda mig i statsvetenskap eller historia, annat än en gymnasieexamen värd två påsar lakritsnappar. Men jag vill påstå att jag har någonting som jag delar med alla andra som tagit sig igenom 10-talet – en känsla.

En känsla av kamp och utmattning och vinst och förlust. Vi har sett högerpopulismen växa, temperaturen stiga och senkapitalismen störta mot sin avgrund. Den känslan finns där i dessa rader. Här finns hopp och sorg om vartannat. Det är långt ifrån allting som går att säga om 10-talet, men det är en del av det.

Och som alltid bör allting, som all bra konst, dissekeras och ifrågasättas, vändas och vridas på.

Jag bor i den största staden
Jag skänker pengar till Rädda Barnen
Och min dator är full med bilder som aldrig borde tagits

Kent – ”La Belle Epoque” (2014)

Keep my prescriptions filled
And now I can’t get off
But I can kind of deal
Oh, with being
Bored in the USA

Father John Misty – ”Bored in The USA” (2015)

Let me be the one
The one that you chose from above
After all, I’m partly to blame
So, drone bomb be

ANHONI – ”Drone Bomb Me” (2016)

De smälter tidigare och tidigare isarna

Säkert – ”Isarna” (2010)

Do the police embrace?
And what will the world look like when they’re no longer there?

Are SING, SINCK, SING – ”Do The Police Embrace?” (2019)

So why did I weep when Trayvon Martin was in street
When gangbanging made me kill a n*gga blacker than me
Hypocrite!

Kendrick Lamar – ”The Blacker The Berry” (2015)

It’s another man telling us we’re missing a frequency
Show’em Kelly

Camp Cope – ”The Opener” (2018)

So strange to be shaped by such strange men

Hop Along – ”Look of Love” (2018)

Va ska de erbjuda?
En svastiska, en blåsippa
Mussolini i en sommarstuga

Jonathan Johansson – ”Bright Lights” (2015)

Don’t touch my hair
When it’s the feelings I wear

Solange – ”Don’t Touch My Hair” (2016)

We ain’t hidden no more, moonlit n*gga, lit n*gga

Janelle Monae – ”Django Jane” (2018)

Säg till din son och passa sig
Säg till din dotter och skydda sig

Silvana Imam – ”Tänd Alla Ljus” (2015)

Congressman and goldenrod
Will weaponize the forgotten
Because they say we worship the same god

Priests – ”Good Time Charlie” (2019)

Hela livet är den tjugonde
Barnbidraget och pensionen

Mattias Alkberg – ”Tjugonde” (2015)

Så länge någon tjänar pengar på jordens undergång är den inte särskilt nära

Bob Hund – ”Det överexponerade gömstället” (2011)