Robert Ellis på Oceanen – en mix av gammalt och nytt

Foto: Alexandra Valenti

Göteborg log i orangerött när kvällen försiktigt gjorde entré. Många människor var på väg någonstans och jag promenerade långsamt utmed älven i riktning mot Oceanen för att se Robert Ellis live.

Jag hörde Robert Ellis för första gången när han hade släppt den briljanta plattan The Lights from the Chemical Plant 2014. Det var hans tredje album och därefter har det blivit ytterligare två plattor. Den senaste, Texas Piano Man, släpptes tidigare i år. Robert Ellis kommer från Houston, Texas och är en singer-songwriter som främst rör sig inom country och pop.

Trädgården vid Oceanen förberedde sig inför vintern. Strålkastarna spred ett varmt, rött ljus över scenen och det var ett vackert sorl som fyllde lokalen. En vas med gula rosor ställdes på scenen samtidigt som den träffsäkra DJ:n spelade Paul Simons ”Fifty Ways to Leave Your Lover”.

Robert Ellis och hans tre medmusiker gick på scen halv nio och inledde med ”Fucking Crazy” i rött sken som följdes upp av ”There You Are”, båda från senaste plattan.

Det fortsatte på inslagen väg med fina ”He Made Me Do It” i lila ljus och vi fick höra större delen av nya plattan under kvällen. Det fanns så klart även utrymme för äldre material och det blev sammanfattningsvis en bra mix av gamla och nya låtar.

”Drivin'” höjde tempot en bit in i spelningen och Robert Ellis mikrofon verkade stundtals leva ett eget liv. Den rörde sig nästan som en aggressiv orm och han ”parerade” den med lämpliga rörelser både stående och sittande.

Andra höjdpunkter var favoriten ”Good Intentions” som bjöd på kvällens snyggaste keyboardsolo, ”California” som framfördes bara tillsammans med den skickliga gitarristen Kelly Doyle och fina ”TV Song”. Han berättade att han var arton år när den förstnämnda låten skrevs.

Robert Ellis pratade även om ”The power of music” och vi var nog många i lokalen som förstod exakt vad han menade när låtarna passerade.

Det fanns även utrymme för covers och vi fick, lite oväntat, höra en naken version av Louis Armstrong-hiten ”What A Wonderful World” och i slutet gjordes en rykande version av Terry Staffords ”Amarillo By Morning”. Allt avslutades med ”Nobody Smokes Anymore” och cirkeln slöts på ett fint sätt.

Robert Ellis fortsätter turnén till Stockholm och Bryggarsalen ikväll och Folk å Rock i Malmö på fredag. Det bör du inte missa för detta var verkligen ”The power of music”.