Kavi Kwai inspireras av färg och form

Foto: Alice Boman

Det är dags för Julia Ringdahl – sångare och gitarrist i Hey Elbow – att släppa sitt första solomaterial som Kavi Kwai. Idag debuterar hon med lekfulla, egenproducerade singeln ”False Impressions” via nystartade skivbolaget Opening. HYMNs Madeleine Bergquist blev nyfiken.

Berätta lite om varför du väljer att gå solo just nu. Får du utrymme för något i det här projektet som inte ryms i Hey Elbow?

– Ibland har det varit svårt att få ihop tiden och då har jag hellre skrivit och spelat med Hey Elbow än på egen hand. Det är nästan alltid mycket roligare att jobba med andra än att arbeta själv tycker jag, men det har alltid varit viktigt för mig att få vara ifred i min egen bubbla ibland också. Jag känner mig väldigt fri i Hey Elbow och har aldrig känt mig begränsad där. Tvärtom. Men som musikskapare är det alltid kul att testa nya saker och de olika projekten berikar bara varandra.

”Jag känner mig väldigt fri i Hey Elbow och har aldrig känt mig begränsad där”

Varifrån kommer namnet Kavi Kwai?

– Det är bara ett fint namn som min kompis Daniel kom på när vi satt och spånade. Jag tycker att namnet passar bra med musiken.

”False Impressions” släpps på nystartade Opening, en label som grundats av Kalle Lundgren Smith (Pitch & Smith) samt Tom Malmros och Henric Claesson från This Is Head.

– Det känns jättekul att vi gör något för första gången tillsammans – jag med mitt nya projekt och de med sitt nya skivbolag. Kalle, Henric och Tom som startat Opening är verkligen tre eldsjälar som har ägnat sitt liv åt musik på olika sätt i många år. Det är personer som dem som bidrar till att mer ny musik kan fortsätta skapas och släppas. Jag har fått jättemycket energi av att göra det här tillsammans med dem, berättar Julia.

Idag släpps också en video, regisserad av Julia själv.

Du nämner konstnärerna Hans Richter, Mary Ellen Bute och Oskar Fischinger som inspirationskällor för både video och musik – kan du vidareutveckla det?

”Jag befann mig i ett hus mitt ute i ingenstans på Öland när jag skrev musiken”

– Form och färg har alltid inspirerat mig mycket och deras filmer är inspirerande eftersom det är abstrakt och lämnar allting mer öppet. Jag befann mig i ett hus mitt ute i ingenstans på Öland när jag skrev musiken. Jag byggde upp min studio i ett rum med stora panoramafönster ut mot havet men på något vis blev utsikten för vacker och det var inte vacker musik jag var sugen på att skriva, därför sökte jag mig till andra inspirationskällor.

Blir det livespelningar framöver?

– Jag hoppas verkligen att jag kan framföra det live i framtiden, men jag tänker ta det lite som det kommer.

Vad finns det annars för planer för framtiden för det här projektet?

– Det finns en hel skiva som ska släppas. Men hur och när vet jag inte riktigt än.